MUP je u saopštenju apelovao i da vlasnici provere da li je oružje nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

“U narednom periodu pripadnici MUP-a preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju – razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima”, dodaje se u saopštenju.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi, oružje će biti oduzeto i biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

Podsećamo da je radio Sto plus krajem prošle godine objavio zvanične podatke Policijske uprave u Novom Pazaru koji pokazuju da žitelji ovog grada poseduju ukupno 7.682 komada registrovanog vatrenog i vazdušnog oružja.

Kako jedna osoba može u posedu imati više komada oružja, novopazarska policija ne raspolaže informacijama koliko građana je legalno naoružano.

“Dozvolu za nošenje oružja poseduje devet građana Novog Pazara. U 2021. godini je izdato pet dozvola za nošenje oružja”, naveli su u Policijskoj upravi.

Koliko komada nelegalnog oružja, koje se uglavnom koristi za činjenje krivičnih dela, poseduju građani Novog Pazara teško je proceniti.

“Policija je tokom prošle godine zaplenila oko 90 komada vatrenog oružja, pretprošle šest manje, a 2020. oko 50 komada različitih vrsta oružja koje su građani ilegalno držali i nosili, kao i više od 1.500 komada različite municije za ove tri godine”, saopštili su iz Policijske uprave.

MUP je apel uputio nakon što je, kako se sumnja, učenik sedmog razreda Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu oružjem svog oca u sredu ujutru ubio osam đaka i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest učenika i nastavnicu.