U Poznanju u toku su pripreme za podizanje spomenika prvoj veštici koja je u Poljskoj 1511. godine bila osudjena za vračanje i da je urekla pivo iz lokalne pivare i tako otrovala veći broj žitelja tog grada u centralnoj Poljskoj, a koja je spaljena na lomači.

Inicijativa lokalne odbornice i umetnice Eve Lovžil da se “starici iz Hvališeva”, kako su nazivali travarku i isceliteljku, prvoj žrtvi lova na veštice u Poljskoj, podigne spomenik naišla je na široko odobravanje, a žitelji Poznanja masovno potpisuju peticiju za spomenik na internetu.

“U istoriji Poznanja bili su i slavni i neslavni momenti. Moramo da pamtimo i ove i one. Čini mi se da čak i danas izrazite ličnosti medju ženama nailaze na podozrenje, a i danas su lažne optužbe veoma ubojito oružje”, kazala je Lovžilova.

Četvrt Hvališevo u Poznanju pre pet stoleća bilo je selo u kojem se pravilo pivo za grad, a oko Uskrsa 1511. godine od tog piva otrovalo se više žitelja Poznanja i okolnih mesta.

“Pivo je svojevremeno bilo veoma važno piće, pili su i po tri litra dnevno i zločin je za njih bio ogroman. Odmah je pala sumnja na staru vračaru, isceliteljku koja je bila na glasu da leči biljem. Iako o njoj govore kao o “starici iz Hvališeva”, bila je to žena stara oko 30 godina, jer se živelo kraće”, podsetio je za portal Onet.pl Aleksej Artišuk sa Univerziteta “Adam Mickijevič” u Poznanju.

Ta poznata travarka nakon kratkog procesa spaljena je na lomači 1511. godine, a lov na veštice, sudjenja i lomače nastavile su se sve do 1776. godine, kada je parlamentu Varšavi definitivno zabranio mučenja, smrtne kazne i spaljivanja zbog navodnih vradžbina.

Prema procenama poljskih istoričara, od 16. do kraja 18. veka zbog navodnih vradžbina kao veštice stradalo je na lomačama ili kažnjeno na neki drugi način možda i 20.000 žena u Poljskoj.