Gradonačelnik Nihat Biševac u obrazloženju odluke naveo je da je Vujović, od dolaska na čelo tog ministarstva 2020. godine, pokrenula brojne projekte i mnogo toga uradila za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru.

“Urađen je put ka deponiji Golo Brdo vredan 60 miliona dinara, završena je njena revitalizacija vredna osam miliona dinara, a radi se projekat regionalne deponije za Novi Pazar, Rašku i Tutin za šta je Ministarstvo izdvojilo 20 miliona dinara”, izjavio je Biševac.

Dodao je i da je Ministarstvo zaštite životne sredine izvojilo “veliki novac za pošumljavanje, zamenu individualnih ložišta, kotla u dvorani Pendik i izgradnju dva sportska terena”.

Međutim, ovi razlozi očigledno su bili nedovoljni građanima koji su na društvenim mrežama kritikovali ovu odluku ističući da je nelogično davati najveće priznanje grada, koji je u samom vrhu po zagađenosti vazduha i reka u Srbiji, ministarki zaduženoj za ekologiju.

“Jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, grad koji može poslužiti kao prikaz kako istrajnim uništavanjem životne sredine teži samouništenju, dodeljuje povelju ministarki za zaštitu iste, za dostignuća razvoju ekologije u našem gradu. Savršen paradoks”, navodi se u jednom od komentara.

Teo Taraniš iz Akademske inicijative “Forum 10” smatra da lokalna samouprava nekoliko godina unazad dodeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima bez jasnih kriterijuma, ali da je postalo uobičajeno da se među laureatima nađe i neko od visokih državnih zvaničnika.

“Ove godine je to ministarka Vujović čije zasluge se ogledaju u tome što je ministarstvo na čijem je čelu Novom Pazaru odobrilo projekat pošumljavanja i ozelenjavanja. Podrška jednom projektu, za grad koji se bori sa ogromnim ekološkim problemima i gde izostaje sistemska briga za stanje životne sredine, ne može biti dovoljan i valjan razlog za dodelu takvog priznanja”, istakao je Taraniš.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da joj je velika čast dobiti priznanje u gradu dobrih domaćina čije su najveće bogatstvo ljudi koji žive i stvaraju zajedno, poštujući jedni druge.

“S ovom Poveljom postajem deo ovog grada, a to je velika privilegija i čast, koja obavezuje da u budućnosti, zajedno sa vama, još posvećenije radim za dobrobit svih građana”, poručila je Vujović.

Pored nje, najveće priznanje koje Novi Pazar dodeljuje povodom Dana grada dobili su književnik Enes Halilović i Regionalno pozorište.

Komentari (1)

  1. Iljaz kaže:

    Sramota. Koja je ovo zena I staje doprinela za ovaj grad. Odavno se pitamo zasto lokalna samouprava nedodeli povelju za dr.Lejlu Ceranic. Ako vi u lokalnoj samoupravi neznate njen ucinak Slobni gradjani koji nisu u kandjama vlasti znaju kakve zasluge dr. Lejla Ceranic nasa heroina ima za ovaj grad

    1
    1

Comments are closed.