Ona je, nakon svečanog podizanja bošnjačke zastave zajedno sa predsednikom Bošnjačkog vijeća Crne Gore Suljom Mustafićem, kazala da Bošnjaci iz godine u godinu “sve glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom bajraku”.

“Nacionalni simboli su važni za svaki narod, ali za narode koji svoju snagu ne broje desetinama ili stotinama miliona pripadnika, značaj je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumeseca ukazuju na našu lepu islamsku versku tradiciju, a lepota bele boje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava”, poručila je ona.

Kazala je da su Bošnjaci kroz istoriju pokazali da su miroljubiv narod, da u miru i blagostanju žive sa pripadnicima drugih naroda i vera, ali da im je sada potrebno više razumevanja, saradnje i podrške između njih samih.

Dodala je da su svoj nacionalni blagdan prošle godine dočekali nakon tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a ove nakon dešavanja u Palestini koje odgovaraju genocidu, zbog čega Bošnjaci, kao narod koji je preživeo genocid, suosećaju sa njima.

Predsednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Suljo Mustafić kazao je da je Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan od najznačajnijih praznika Bošnjaka.

“Bajrak u našoj tradiciji označava slobodu. Ovaj bajrak je simbol utemeljenja našeg identiteta, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva, obeležje proizašlo iz naše istorije i duhovnosti koju odvajkada nosimo i negujemo. Svesni smo svoje autohtonosti na ovim prostorima, ovde su naši koreni, naša prošlost i sadašnjost, a ovde vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu decu”, rekao je Mustafić.

On je dodao da bošnjački narod želi da gradi svoju budućnost u demokratskim zajednicama slobodnih građana i ravnopravnih naroda država regiona i širom sveta, ne tražeći veća i ne pristajući na manja prava od drugih.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Dan zastave svim Bošnjacima Sandžaka čestitali su predstavnici lokalnih samouprava, političkih partija i drugih organizacija.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka u Srbiji su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.