U sinoćnjem saopštenju se navodi da je proteklih dana više novinara i drugih medijskih radnika bilo izloženo pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i „izdajnici“ i podseća na pretnje i uvrede koje su upućene novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću, zaposlenima u listu Danas, na portalu Nova.rs i televiziji N1.

Predstavnica OEBS je pozdravila brzu reakciju tužilaštva koje je, navodno, pokrenulo krivične postupke zbog prijavljenih pretnji zaposlenima na televiziji N1 i u listu Danas, ali i pozvala srpske vlasti da učine sve da okončaju nekažnjivost zločina protiv medija pred zakonom.

„Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti dočekani oštrom osudom i procesuirani na brz i sistematičan način“, naglasila je.

Ribejro je dodala da „to nije samo od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti medijskih radnika, već i za povećanje poverenja i kredibiliteta u važnost nezavisnog novinarstva u zemlji“ podsetivši da su se „države učesnice OEBS 2018. obavezale na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“, dodaje se u saopštenju

Komentari (1)

  1. Драган kaže:

    Otkad to u Srbiji (a i svetu generalno) postoje „novinari“, „novinar“ to je davno izumrla vrsta, kao dinorosaurusi – ostali su samo plaćenici i megafoni ovih ili onih interesnih grupa…. A ZahteV nam dolaZi iZ Zemalja koje Zabranjuju medije koje ne žele da čuju, tipično Zapadno ludilo.

    0
    0

Comments are closed.