Ona je u izjavi za radio Sto plus kazala da nisu tačne tvrdnje da ta ustanova loše posluje jer su, zbog propusta u organizaciji, apoteke poluprazne, rekavši da šefovi sve četiri apoteke imaju slobodu da sami trebuju medikamente.

“One imaju slobodu da same poruče lekove, ali u određenim količinama jer sam zabranila da se sredstva troše na stvaranje nepotrebnih zaliha. Dozvolila sam da se nabavljaju lekovi potrebni za nedelju dana, da idemo malo po malo, dok se ne stabilizujemo. Javni su podaci koliko je svaka apoteka ostvarila prihode i kako posluje”, istakla je.

Potvrdila je da je tačno da su presudom Apelacionog suda vraćene otpuštene radnice na posao, dodavši da ih nije ona otpustila, ali da je mogla to da uradi “dan nakon što ih je sud vratio na posao”.

“Imala sam pravo da ih otpustim kao tehnološki višak, ali to nisam uradila jer znam kakva je situacija, da je ljudima potrebna plata”, naglasila je Prenča.

Ona je kazala da se radnicima svakog meseca isplaćuje po pola zarade jer trenutno zarađuju samo jedan od tri miliona dinara neophodna za plate svakog meseca.

“Trudila sam se da plaćamo dobavljačima redovno, da imamo stabilno snabdevanje, da ih ne izgubimo i da nam račun ne bude u blokadi. Da nije bilo toga, odavno bismo propali. Zajedno smo svi u ovome, ni ja ne primam platu i stalno sam im govorila da budu strpljive, da prevaziđemo ovaj težak period, sve apotekarske ustanove u Srbiji imaju iste probleme”, istakla je.

Odbacila je navode apotekarki da im je, kada su joj predale opomenu pred utuženje, pretila, kao i da je ranije vršila mobing.

“Meni je neshvatljivo da neko tuži sam sebe i Grad koji nam pomaže iako je njihova obaveza samo plaćanje režijskih troškova. Nisam im pretila, rekla sam im samo da, ako prevaziđemo ovu situaciju, ovako više neće moći da se radi i da će disciplina biti mnogo veća”, dodala je Prenča.

Dvadeset radnica Apotekarske ustanove predalo je Prenči opomenu pred utuženje zbog neisplaćenih zarada tražeći da im se dug isplati do 5. oktobra.

“Neću im ispuniti te zahteve, ne bih im isplatila te zarade i da imamo novca, jer su se nekorektno ponele preteći tužbama”, poručila je ona.

Prenča je dodala da su dosadašnje inicijative da Ministarstvo zdravlja preuzme od lokalnih samouprava osnivačka prava nad apotekarskim ustanovama propale i da će, ukoliko to odbije i novi ministar zdravlja, jedino rešenje biti javno-privatno partnerstvo.

Komentari (1)

  1. Mirsad says:

    Haj sta rade Prence? Onaj za poplocavanje oko zgrade uzme od nasih para 200 hiljada eura a na konferencijama za stampu vladajuce stranke citira hadise rahmetli Mumeru Zukorlicu. Ova apotekarske ustanove. Lijepo nema sta. Nina naseg gradonacelnika ugledni privrednik.

    5
    0

Comments are closed.