Britanski princ Džordž, treći u redu za britanski presto, danas slavi prvi rođendan.

Princ Vilijam i supruga Kejt Midlton za sina pripremaju proslavu u palati Kensington. Rođendansku tortu slavljeniku pripremiće mama, a proslavi će prisustvovati porodica i prijatelji.

Rođendan će Džordžu danas čestitati i prababa, kraljica Elizabeta Druga, ali ne i deda, princ Čarls, koji je sa suprugom Kamilom u Škotskoj.

Za medije su povodom rođendana objavljene tri nove zvanične fotografije princa, urađene tokom posete Prirodnjačkom muzeju u Londonu početkom jula.

Na jednoj od fotografija, koja je objavljena u nedelju, vidi se da je princ Džordž naučio da hoda, a na preostalim pozira s roditeljima.

Prema danas objavljenoj anketi Vjuzbanka, 50 odsto Britanaca smatra da je rođenje Džordža doprinelo boljoj slici kraljevske porodice u javnosti.

Džordž je uoči prvog rođendana dobio i svog prvog zvaničnog dvojnika, rođenog četiri dana pre njega.

Džordžov dvojnik se zove Fredi Minis i živi na području Eseksa. Fredi je pobedio na konkursu dvojnika britanskog princa. Na konkursu je bilo nekoliko stotina beba.

Džordž Aleksandar Luis rođen je 22. jula 2013. u 16.24, u bolnici Sent Meri u Londonu. Prvi put se pred novinarima pojavio 27 sati po rođenju, ispred porodilišta, zatim tri meseca kasnije na krštenju.

U aprilu su objavljene fotografije princa iz Australije i sa Novog Zelanda, tokom njegove prve zvanične posete inostranstvu.