One su jedine nagrađene prosvetne radnice iz ovog dela naše zemlje u konkurenciji vaspitača, učitelja, nastavnika i profesora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije, a priznanja su im uručena u Sarajevu.

Šaćirović, učiteljica Osnovne škole “Dositej Obradović”, priznanje je, između ostalog, dobila za unapređenje uslova u isturenom odeljenju te škole u selu Krće, jer je njenim zalaganjem nabavljen nov nameštaj i asfaltiran put do škole.

“Srećna sam što sam deo ove velike porodice. Titula je podstrek za kreativnost, motivaciju i maštu u daljem radu. Veličinu srca sam videla u svim kolegama iz bivše Jugoslavije koje sam upoznala u Sarajevu. Pročitah jedan komentar da Jugoslavije nije bivša, već buduća, sa čime se slažem”, kazala je Šaćirović.

Koničanin predaje fizičko u Tehničkoj školi i Gimnaziji u Tutinu, a kao docent radi i na Departmanu za sport i fizičko vaspitanje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Priznanje je dobila za celokupan doprinos unapređenju obrazvonog sistema u ustanovama u kojim radi.

Ona je izjavila da joj priznanje kolega mnogo znači jer su, kako je ocenila, prepoznali njen 23 godine dug rad u prosveti, osnaživanje i edukaciju đaka, osnivanje učeničke kompanije, organizaciju sportskih takmičenja, realizaciju raznih projekata, povezivanje prosvetnih radnika tokom epidemije i objavljivanje velikog broja naučnih radova.

“Ova nagrada je moja velika odgovornost, koja mi daje vetar u leđa, da nastavim sa svojim radom, ulaganjem svih svojih resursa za bolje uslove i rad u školi. Velika mi je čast što pripadam velikoj porodici entuzijasta obrazovanja u regionu bivše Jugoslavije”, poručila je ona.

“Asocijacija najboljih nastavnika EX YU” je udruženje koje su samoinicijativno osnovali prosvetni radnici s ciljem međusobne podrške, unapređenja standarda nastave, usavršavanja i tolerancije među prosvetnim radnicima u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije.