Kako je objasnila Mirjana Popadić iz službe ljudskih resursa kompanije Zidjin Koper, glavne razlike u odnosu na predjašnji pravilnik je način obračuna povećanja zarada, a suština je da nijedan zaposleni neće biti oštećen smanjenjem zarade, već će raspodela biti pravednija u korist radnika direktno uključenih u proizvodnju.

“Do sada su se zarade povećavale tako što su pratile procentualno povećanje minimalne cene rada po odluci Socijalno ekonomskog saveta a taj način najviše je pogodovao radnicima koji su imali visoke plate i samim tim procentualno dobijali veće zarade. Novim pravilnikom, koji je pravičniji, svi zaposleni imaju pravo na linearno povećanje i ono će najviše pogodovati ljudima koji su u direktnoj proizvodnji”, naglasila je Popadić.

Navela je da će se topli obrok isplaćivati na isti način kao i ranije a regres će biti 11.000 dinara, što je za 1.000 dinara više nego ranije.

Dodala je da naknada za prekovremeni rad, smenski rad, rad tokom praznika i nedeljom neće biti umanjena. Promena neće biti ni kod isplate ljubilarnih nagrada.

Menadžment Zidjina danas je naveo otežavajuće okolnosti u poslovanju koje umanjuju vrednost dobre proizvodnje.

Navode energetsku krizu i poskupljenje derivata, kao i nestabilnu berzansku cenu metala, ali naglašavaju da su korekcije u novom Pravilniku o radu donete kako zaposleni ne bi osetili posledice globalne krize.

Ponovili su da je prosečna neto zarada u tom preduzeću i dalje znatno veća od republičkog proseka i iznosi 110.000 dinara. Baš iz tih razloga, kako kažu, interesovanje za posao u tom preduzeću se iz dana u dan povećava, a pored zaposlenih u rudniku bakra Majdanpek, “hleb sa sedam kora” u Boru zaradjuju i mnogi Zaječarci, Nišlije i drugi kadrovi iz cele Srbije.

Iako su današnji pregovori sa sindikalnim liderima bili neuspešni, navode da su uvek otvoreni za razgovor kako bi se došlo do najboljeg rešenja i kolektivnog ugovora koji bi zadovoljio sve strane.

Sindikati su, medjutim, nezadovoljni odlukom Zidjina da cena rada od 177 dinara ostane na snazi, odlukom da se zarada umesto dva puta u mesecu isplaćuju jednokratno, skreću pažnju na ukidanje nadoknade invalidima rada do proseka svog radnog mesta pre sticanja invaliditeta i tvrde da je izbrisana mogućnost uskladjivanja rasta zarada.

Navode i da je novim Pravilnikom o radu, umesto pet dana odsustva za dobrovoljne davaoce krvi, broj dana smanjen na dva. U Zidjinu, medjutim, kažu da je to Zakonska odredba koja se primenjuje u Srbiji.

Sindikat napominje da je iz oblasti uslova za rad sindikata izbrisao odredbe koje se odnose na omogućavanje obaveznih uslova za rad sindikata, a nezadovoljni su i odlukom da se sindikatima obustavi obračun administrativnih zabrana i sindkalnih pozajmica. U praksi, ovo znači da radnici Zidjin Kopera više neće moći da kupuju preko potvrda.

Sindikat je za sutra, sreda, najavio konferenciju za medije na kojoj će izvestiti o daljim akcijama.

Portal Nezavisnost: Sindikati Zidjina u Boru najavljuju protest radnika
Menadžment kineske kompanije Zidjin kuper u Boru nije prihvatio zahtev svih sindikata u toj firmi da povuče novi pravilnik o radu od 15. decembra zbog čega će sindikati sutra javno najaviti masovne radničke proteste, saznaje portal Nezavisnost.org.

Sindikati zaposlenih u Zidjinu organizovaće sutra konferenciju za novinare ispred zgrade direkcije kompanije u Boru na kojoj će saopštiti namere.

Podsećamo da su sindikalne organizacije ove kompanije 16. decembra obavestile vladu i resorna ministarstva privrede, energetike i rada da je poslovodstvo Zidjin kupera donelo novi pravilnik o radu kojim se radnicima znatno umanjuju zarade i druga prava, čime je poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Sindikati su zatražili da iz vlade hitno reaguje i zakaže sastanak s poslodavcem kako bi se sporni akt stavio van snage i nastavili jednostrano prekinuti pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.