Putin, lider Rusije od 2000. godine, danas je potpisao ukaz kojim se zabranjuje izvoz proizvoda i sirovina pojedincima i entitetima sa liste sankcija i naložio vladi da je sačini u roku od 10 dana, prenosi Rojters.

Ukaz koji je odmah stupio na snagu, pruža mogućnost Moskvi da u svakom trenutku obustavi izvoz ili da raskine ugovore sa entitetom ili pojedincem koji je pod ruskim sankcijama.

Vlada Rusije ima rok od 10 dana da proširi listu entiteta i pojedinaca pod sankcijama, na kojoj se već nalaze zapadni političari.

Putin je naveo da je ukaz odgovor na „nezakonite poteze SAD i njihovih saveznika koji imaju za cilj da liše Rusiju, njene građane i pravna lica imovinskih prava ili da im ograniče imovinska prava“.

Ukazom su propisane „specijalne uzvratne ekonomske mere u vezi sa neprijateljskim potezima nekih stranih država i međunarodnih organizacija“.

Ruska invazija na Ukrajinu, započeta 24. februara, podstakla je SAD i njihove saveznike da uvedu Moskvi najteže sankcije u modernoj istoriji, koje Putin opisuje kao objavu ekonomskog rata.