Kako je saopšteno, biće dodeljene dve nagrade – za najbolji štampani rad i najbolji multumedijalni rad, u bruto iznosu od po 160.000 dinara.

Konkurs je raspisan uz podršku programa “Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

“Glavni cilj konkursa je da podrži sve studente i mlade istraživače koji promišljaju o medijskoj pismenosti i njenim različitim dimenzijama i aspektima u svom akademskom radu”, navodi se u saopštenju.

Radovi mogu obuhvatiti kritička sagledavanja na temu medijske pismenosti ali mogu da budu prošireni i na teme “značaj medijske pismenosti”, “Istorijski i konceptualni razvoj medijske pismenosti”, “Ključne ideje, teorije i principi medijske pismenosti”, “Medijska pismenost i drugi koncepti”, “Ključni društveni akteri u razvijanju medijske pismenosti”,

Studenti će moći da šalju radove i na teme kao što su “Uloga političke kulture i društvenog konteksta”, “Uloga medijskih politika i medijskog sistema u razvoju medijske pismenosti”, “Uloga obrazovnih politika i obrazovnog sistema u razvijanju medijske pismenosti”, “Sistemski problemi i moguća rešenja u razvijanju medijske pismenosti u Srbiji”, “Indikatori medijske pismenosti”, “Informativni mediji i medijska pismenost”, “Popularni medijski sadržaji i medijska pismenost”, “Tradicionalni mediji i medijska pismenost”, “Digitalni mediji i medijska pismenost”, “Medijska pismenost u praksi” i “Medijska pismenost i ljudska prava”.

“Svrha novčane nagrade je da se podržani radovi objave i promovišu, obezbedjujući dalju popularizaciju akademskog rada u oblasti unapredjenja medijske pismenosti i nagradjenih autora i autorki. Cilj je da se pospeše istraživačke prakse, širenje fonda znanja u oblasti medijske pismenosti, umrežavanje i interdisciplinarna saradnja. Program Nova pismenost će dodatno podržati promociju nagradjenih radova”, dodaje se u saopštenju.

Uslov konkursa je da su radovi nastali od početka 2019. do 5. septembra 2022. godine, da predstavljaju inovatorni autorski rad i da ukazuju na značaj medijske pismenosti za naučnu, profesionalnu i širu javnost.

Radove je potrebno poslati na mail: program@nuns.rs, a rok za prijave je 5. septembar.

Dragan Janjić, po kojem nagrada nosi ime, bio je osnivač i glavni i odgovorni urednik Bete u dva mandata. U bogatoj karijeri radio je i u Tanjugu i dnevnom listu Politika, a takodje je bio zamenik ministra za kulturu i informisanje, kao i savetnik za medije Zaštitnika gradjana.

Ppreminuo je 30. decembra 2020. godine