Ovaj konkurs sprovodi se u okviru projekta „Lokalni fond za razvoj poljoprivrede u Novom Pazaru“ a agencija SEDA će ga realizovati u saradnji sa gradom i Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, i uz podršku projekta „Velika mala privreda“.

Direktor Regionlne razvojne agencije Sandžaka SEDA Samir Kačapor rekao je novinarima da je preko fondacije „Ana i Vlade Divac“ obezbeđeno milion dinara, a iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede grada Novog Pazara još pet miliona za realizaciju ovog projekta.

„Svi poljoprivrednici i lokalni proizvođači moći će da konkurišu za sredstva u iznosu do 300.000 dinara koje će vraćati u naredne tri godine, a nakon grejs perioda u prvoj godini pozajmicu će moći da vraćaju na kvartalnom nivou. U našoj agenciji mogu da konkurišu za pozajmicu koja im može koristiti za nabavku nove ili polovne opreme, i drugih sredstava za rad“, rekao je Kačapor.

Menadžer za poljoprivredne projekte Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Milijan Maraš smatra da je ovo način da se pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima koji ne mogu da konkurišu za lokalna i državna sredstva jer nemaju početna ulaganja.

„Ovaj projekat im omogućava da dobiju potrebna sredstva, i da realizuju svoju investiciju a nakon toga i da dobiju mogućnost da kod opštine i države konkurišu za novčane subvencije“, naveo je Maraš.

Prijava na konkurs trajaće do 24. februara a podsticajna sredstva namenjena su za nabavku nove ili polovne opreme i mehanizacije, kvalitetnih grla krupne, sitne stoke i živine, košnica, pčelinjih društava i mašina i opreme za pčelarstvo i podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, kao i povrtarskih kultura.