Oni traže da vozači, koji počine teško delo protiv javnog saobraćaja, umesto dosadašnjih 48 sati, ostanu u pritvoru do okončanja krivičnog postupku, kao i da se kazna za nasilničku vožnju sa smrtnih ishodom poveća sa 15 na 30 godina zatvora.

“Za ubistvo jelena van sezone lova dobijete tri godine zatvora. Za ubice dece dobijete otvoreni tip zatvora, dobijete 17 meseci kao u slučaju Ernada Bakana, odnosno, tri godine u slučaju Pavla Stankovića, što je stvarno sramota. Za materijalne krađe se dobiju veće kazne nego za ubistvo dece, to je sramota pravosuđa i zato moramo da dignemo glas”, kazala je Vera Janković, majka Nikoline koja je 7. decembra prošle godine stradala na pešačkom prelazu u Kragujevcu.

Petnaestogodišnja Melisa Zećović stradala je 12. decembra kada ju je, na pešačkom prelazu u novopazarskom naselju Mur, udario automobil kojim je upravljao sedamnaestogodišnji mladić.

Osim njega, policija je uhapsila i S.Ć. (58) zbog sumnje da je kombijem prešao preko tela devojčice, a potom napustio lice mesta, ne pruživši joj pomoć.

Ernad Bakan (19) poginuo je 2019. godine kada ga je na pešačkom prelazu Ulice cara Dušana u Zemunu udario automobil kojim je upravljao Ivan Mitrović (23).

Vozač je početkom ove godine, presudom Apelacionog suda u Beogradu, pravosnažno osuđen na 17 meseci zatvora.

Roditelji stradale dece pokrenuli su onlajn peticiju, koju je do sada potpisalo preko 17.600 građana, koja će, sa zahtevima za pooštravanje kazni za bahate vozače, biti predata resornim ministrima.

O svojim zahtevima oni su do sada razgovarali sa predstavnicima ministarstva pravde i Agencije za bezbednost saobraćaja, dok će se tokom nedelje sastati i sa ministrom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goranom Vesićem.

Roditelji su tražili da ih primi i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.