Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da će novoizgrađena osnovna škola “Ćamil Sijarić”, koja se nalazi kod bivše fabrike obuće “Ras” u Novom Pazaru , ubrzo početi sa radom.

Podsećamo da su ovu školu 5.oktobra prošle godine svečano otvorili potpredsednik Vlade Turske Bekir Bozdag i ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Ministar Jovanović je radiju Sto plus rekao da su u toku dogovori sa predstavnicima novopazarske lokalne samouprave u vezi sa zvaničnim puštanjem u rad ove obrazovne ustanove.

Na naše pitanje kako je moguće da škola počne sa radom tokom školske godine, obzirom da Zakonom o sistemu obrazovanja to nije moguće, ministar je odgovorio da objekat neće biti otvoren kao „pravno lice“.

“Škola ne počinje kao pravno lice već je u interesu svih da se stvore komforni uslovi za učenike. Mislim da ne treba da čekamo narednu školsku godinu, da se deca muče i idu u tri smene a da školski objekat stoji neiskorišćen”, dodao je Jovanović.

Ministar je u programu našeg radija istakao da je tehnički prijem za ovu, kao i za Osnovnu školu  “Meša Selimović”, kod Petrove crkve, već završen.

“Obe škole su tehnički spremne i završene, dokumentacija postoji i novčana sredstva su isplaćena, tako da će škola “Ćamil Sijarić” nakon dogovora sa gradonačelnikom grada vrlo brzo biti otvorena. Školi “Meša Selimović”, nedostaje opremanje i nadamo se da će ona sa radom početi početkom naredne školske godine”, istakao je Jovanović.

Posle nekoliko informacija da škole ne mogu tako brzo početi da rade, lokalna samouprava je krajem oktobra prošle godine Sto plus radio optužila da širi dezinformacije.

Radio je tada od od člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje Rifata Ličine zatražio izvinjenje, koje, naravno, nikad nije stiglo.

U školu “Meša Selimović” biće raspoređeni učenici iz “Bratstva” i “Aleksandar Stojanović Lesa”, dok će u školu “Ćamil Sijarić” preći deo učenika iz škola “Rifat Burdžević Tršo” i “Vuk Karadžić”.

Elaboratom o radu te dve škole predviđeno je da one imaju po 24 odeljenja.

E.Đulović