Novim predlogom cenovnika “Vodovoda i kanalizacije” predviđeno je da voda poskupi za 10 odsto, odnosno, sa 79,48 dinara na 87,43 dinara po kubiku za građane.

Pravna lica (privrednici, neprivrednici i lokali) će, ukoliko ovaj zahtev “Vodovoda i kanalizacije” bude usvojen, vodu će plaćati 183,5 dinara, javne ustanove 95,31 dinar, a kamenjare, kanali i klanice 251,61 dinar po kubnom metru.

U obrazloženju za povećanje cene vode u tom javnom preduzeću naveli su porast troškova u odnosu na prošlu godinu i to – električne energije za 44 odsto, goriva 27 odsto, materijala 38 odsto, a hemijskog tretmana vode 12 odsto.

U “Vodovodu i kanalizaciji” su istakli da trenutno prihoduju mesečno oko 32 miliona dinara, a da su troškovi preko 40 miliona dinara, čime je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje preduzeća.

Predlogom novog cenovnika “Gradske čistoće” predviđa se povećanje cene usluga za 15 odsto za građane, a 10 odsto za privredu.

Ako lokalni parlament usvoji njihov zahtev, cena usluge iznošenja smeća iznosiće 11,9 dinara po kvadratnom metru. Žitelji seoskog područja će iznošenje smeća plaćati paušalno, 1.000 dinara mesečno.

Osim iznošenja smeća, predloženo je povećanje cena i drugih usluga, pogrebnih, pijačnih i ostalih koje pruža “Gradska čistoća”.

U obrazloženju razloga za poskupljenje cena usluga, “Gradska čistoća” je najavila znatno povećanje cene električne energije, veće plate za radnike, kao i ulaganje u zastareli vozni park.

Ove dve komunalne usluge poskupele su i u januaru ove godine i to voda za 17 odsto, a odnošenje smeća za 20 odsto.

Pred odbornicima će se naći i odluke o dodeljivanju novih mandata vršilaca dužnosti direktora “Gradske čistoće” Faruku Suljeviću i “Parking servisa” Nerminu Ljajiću.

Suljević, mašinski inženjer, je na čelu “Gradske čistoće” od juna prošle godine, dok Ljajić, master informatičar, rukovodi “Parking servisom” od juna 2022. godine.

Inače, Zakonom o javnim preduzećima mandat vršioca dužnosti direktora može maksimalno trajati godinu dana, što je, u slučaju Ljajića, prekršeno prošle godine, a Suljevića ove godine, ukoliko bude imenovan.

Odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka predložili su da se odluke o povećanju komunalija i imenovanju vršilaca dužnosti direktora “Gradske čistoće” i “Parking servisa” povuku sa dnevnog reda.

Iz Stranke pravde i pomirenja traže da Skupština raspravlja o završetku obilaznice oko Novog Pazara, izgradnji javnog toaleta, kao i izveštaju Gradskog veća o sprečavanju prosjačenja u ovom gradu.

Gradsko veće predložilo je da lokalni parlament izabere Komisiju za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, kao i da se donese odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora “Gradske čistoće” i “Parking servisa”.

Novi član Skupštine grada biće Dalibor Stefanović iz Socijalističke partije Srbije, umesto Dejana Kulundžića koji je podneo ostavku.

Komentari (1)

  1. Mirsad says:

    Ima li iko iz opozicije da nam kaze koliko komunalne usluge placaju stanovnici drugih gradova u Srbiji koji imaju primanja slicna nasim u Pazaru, i koliko zaposlenih imaju ova preduzeca u gradovima velicine Novog Pazara. Dokle cemo da pristajemo bez otpora da finansiramo glasacke masine Rasima Ljajica?

    2
    0

Comments are closed.