Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da je ovih dana na delu progon jedne novopazarske učiteljice “od strane režima i režimskih medija”, i da ta kampanja ima za cilj da zastraši Bošnjake i poseje strah.

Imamović je pitao ministra prosvete Branka Ružića na osnovu kog člana Ustava i zakona je propisao da se u školama mora intonirati državna himna.

“Ispred sebe imam Ustav i u njemu nigde ne piše obaveza intoniranja himne u školama i u delu u kojem se odredjuju gde se kada i kako upotrebljavaju državni simboli nema nigde nadležnosti ministra prosvete”, rekao je Imamović.

On je dodao da se učiteljici sudi na osnovu snimka sa društvenih mreža na kojem se vidi da ona izvodi nastavu na bosanskom jeziku i pušta himnu Bošnjaka koja je odobrena kao nastavna jedinica, a da režimski mediji tvrde da je prekršila zakon.

“I u Čačku je intonirana pogrešna himna. Pa jel’ neko tražio istragu”, pitao je Imamović.

I poslanik Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije zatražio je da se oko tog slučaja smanji tenzija i sve pažljivo ispita.

“Moja deca idu u tu školu i kažu da je himna Srbije intonirana, te da treba da se smanje tenzije i sve pažljivo ispita”, rekao je Bačevac.

On je istakao da su lokalni mediji objavili da je u Poreskoj upravi u Novom Pazaru na konkursu za posao primljeno devet lica srpske nacionalnosti a nema Bošnjaka, iako ih je bilo puno koji su ispunjavali uslove.

On je zatražio podatke o tom konkursu od Miistarstva finansija i rekao da ovakvim slučajevima treba pristupiti oprezno zbog ispunjenja prava nacionalnih manjina.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Djordje Milićević rekao je da niko ne diže tenziju kada je reč o učiteljici iz Novog Pazara, ali da je strašno što “ne samo da nije puštena državna himna, već je puštena himna sandžačkih Bošnjaka” i naveo da “Sandžak nije država”.

“U zakonu piše da se himna koristi i u drugim slučajevima koji nisu u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, i ministar je propisao da se intonira na početku školske godine”.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je MUP i tužilaštvo šta je učinjeno povodom ubistva novinara i humaniste Edina Hamidovića u Sjenici, da li su utvrdili odgovornost nadležnih organa i kako se desilo da izvršilac ubistva napusti zemlju.

Tandir je rekao da je Hamidović, novinar i otac sedmoro dece, ubijen pred porodicom jer je neki bolesni um pomislio da mi se njegovi stavovi ne svidjaju.

On je rekao da se “zna ko je povukao obarač” ali je zatražio da se otkrije ko je dao političku podršku, “na čijim su listama bili”.

Na kraju je poslanik zatražio smenu šefa policije i tužioca u Sjenici.

Komentari (1)

  1. Jusuf says:

    E sram te bilo Bacevac. Pa sto ne pitas direktora Murtezica koji je rodjak Rasima Ljajica ? Pitaj ga kad bude imao vremena posle sastanaka po Feneru i Fontani sa Cadom svercerom, ortakom Rasima Ljajica. Ovo nije bre Cikago, ovo je Pazar, sve se zna. Ene trazi informaciju…

    0
    0

Comments are closed.