Gradonačelnik Biševac ocenio je da se radi o veoma značajnom događaju za Novi Pazar.

“Stara hidrocentrala je nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i deo je ambijentalne celine Novopazarska tvrđava sa Starom čaršijom. Pre nekoliko meseci postali smo vlasnici i Bezistana, gledamo da vratimo u stara zdanja tvrđavu i čaršiju”, poručio je Biševac.

Direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić dodao je da je prenos vlasništva sa države na Grad “logičan potez”, jer hidrocentrala od 1975. godine nije u funkciji i niko je ne koristi.

Služiće u turističke svrhe

Direktor Turističke organizacije Novi Pazar Dejan Belojica izjavio je da će taj objekat, uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika biti restauriran, kao i da će služiti u turističke svrhe.

“Biće to mesto gde će turisti dobijati informacije, odakle će kretati organizovane grupe turista u obilazak grada, a istovremeno i multifunkcionalan prostor za odgovarajuća kulturna dešavanja, koncerte i izložbe”, naglasio je Belojica.

Hidrocentrala “Sandžak” puštena je u rad 8. novembra 1931. godine, a izgradio ju je konzorcijum imućniih Novopazaraca, na čijem čelu je bio Ranko Ivković.

Za potrebe centrale nabavljena je najsavremenija “Simensova” oprema, izgrađena je i električna mreža duga 23 kilometra, ulice su dobile rasvetu, a u kućama zasijale sijalice.

Šta je o tom događaju, sudbini Ivkovića i hidrocentrale kazao njegov bratanac, čitajte na ovom linku.