Rast je usporen sa porasta od 5,9 procenata zabeleženog u prva tri kvartala ove godine. U oktobru investicije su porasle za 0,12 odsto u odnosu na septembar.

U periodu januar-oktobar, investicije u osnovna sredstva iz privatnog sektora porasle su za 1,6 odsto u odnosu na godinu ranije na 25,84 biliona juana.

Ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju porasla su za 8,7 procenata odnosno 9,7 procenata na godišnjem nivou tokom istog perioda. Ulaganja u razvoj nekretnina su u tom periodu smanjena za 8,8 odsto na godišnjem nivou.

Kineske visokotehnološke industrije nastavile su da beleže sjajnu ekspanziju investicija u osnovna sredstva u prvih 10 meseci, pri čemu je taj rast u visokotehnološkom proizvodnom i uslužnom sektoru skočio za 23,6 odsto, odnosno 14 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci NBS.

Konkretno, ulaganja u podsektore proizvodnje elektronske i komunikacione opreme i usluga istraživanja i dizajna porasla su za 28,7 procenata odnosno 22,5 procenata.

Kina je ove godine uvela niz pro-investicionih mera. Na primer, lokalne samouprave širom zemlje su ubrzale korišćenje namenskih obveznica da bi podstakle investicije.

U prva tri kvartala ove godine emitovano je novih namenskih obveznica lokalne samouprave u vrednosti od preko 3,54 biliona juana, pokazali su podaci Ministarstva finansija.