U izveštaju za 2021. godinu, u koji je radio Sto plus imao uvid, navodi se da je islamska zajednica podeljena na Islamsku zajednicu Srbije sa sedištem u Beogradu i Islamsku zajednicu u Srbiji u Novom Pazaru, koje su uredno registrovane.

“Obe zajednice mogu normalno delovati, primati finansijsku pomoć države, zdravstveno i penzijsko osiguranje za imame, biti oslobođene od plaćanja poreza, imati račune u bankama i biti vlasnice imovine. Međutim, nijedna od ove dve zajednice nema potpuni autoritet nad stvarima od važnosti za celokupnu muslimansku zajednicu”, stoji u izveštaju, uz procenu da muslimani čine tri odsto stanovništva Srbije.

Stejt department je naveo i da je Islamska zajednica Srbije u januaru ove godine tužila državu Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava jer je dozvolila registraciju Islamske zajednice u Srbiji.

“Islamska zajednica Srbije navela je da je ime Islamske zajednice u Srbiji veoma slično njihovom i da, na osnovu zakona Srbije, nije mogla biti registrovana. Suđenje će biti nastavljeno krajem godine”, objavljeno je u izveštaju.

Zbog toga što nijedna islamska zajednica nema potpuni autoritet komplikuju se napori da se izvrši restitucija imovine. Agencija za restituciju je nastavila da postupa po zahtevima obe zajednice, ali u toku prošle godine im nije vratila ništa od imovine.

“Lideri islamskih zajednica naveli su i da su ostale teškoće prilikom izbora nastavnika veronauke u državnim školama. Nastavnici, predloženi od strane obe zajednice, se nalaze na listi predavača Ministarstva prosvete, ali prema tvdnjama predstavnika Islamske zajednice u Srbiji, njihov izbor u školama u Sandžaku zavisi od lokalnih vlasti, a ne ministarstva”, navedeno je u izveštaju.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu, u Srbiji se navode primeri antisemitskih incidenata i pominju primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu.

Komentari (1)

  1. Građanin says:

    I opet se vrti sve oko para, imovine i ostalih dunjalučkih zadovoljstava…

    1
    1

Comments are closed.