Predsednik udruženja “Sabor proizvodjača agroprivrede Srbije” (SPAS) Zoran Milićević rekao je danas da su stočari u Srbiji “totalno” nezadovoljni poljoprivrednom politikom i da je moguć protest.

“Dogorelo je do nokata, nezadovoljni smo politikom prema stočarima i uskoro ćemo u udruženju razgovarati o tome da li ćemo rešenje tražiti protestima i učešćem na izborima naredne godine”, rekao je Milićević za agenciju Beta.

Dodao je da se sve vrste mesa prodaju ispod cene i da stočari u Srbiji već nekoliko meseci “gase” proizvodnju svinja, ovaca i goveda jer prodajna cena ne može da pokrije ni 40 odsto troškova proizvodnje.

On je rekao da su cene stoke u poslednjih mesec dana malo porasle i da se kilogram svinjskog mesa žive vage prodaje po 160 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV) i da bi ta cena mogla da pokrije troškove da je ostala stara cena kukuruza od 18 dinara za kilogram, ali da je ona skočila na 30 dinara.

Sa tako visokom cenom kukuruza i ostale stočne hrane kilogram svinjskog mesa žive vage trebalo bi, prema njegovim rečima, da košta 230-240 dinara, a shodno tome trebalo bi da porastu i cene ostalih vrsta stoke.

“Iako je u Srbiji značajno smanjen stočni fond jer nedostaje pola milioma krava i dva-tri miliona svinja, ni pri tako smanjenoj ponudi cena nije dovoljno porasla i proizvodjačima već mesecima donosi gubitke”, rekao je Milićević.

Dodao je da su proizvodjači zbog smanjene tražnje prisiljeni da nastave proizvodnju jer ne znaju šta će sa podmlatkom, ali i sa starom stokom.

On je rekao da će stanje u stočarstvu na jesen biti još gore jer je suša unuštila 50-60 odsto roda kukuruza i proizvodjači ga siliraju da bi bar iskoristili zelenu masu biljke, ali da ni ona nije hranljiva jer nema zrna kukuruza koje se nije razvilo zbog nedostatka vlage.

“Uslove za odgoj stoke pogoršale su vidoke temperature, pa u štali sa 30 krmača i 120 prasadi imam 11 ventilatora, a vodu hladim u hladnjači, što još povećava troškove proizvodnje”, rekao je Milićević.

Podsetio je da su stočari više puta tražili da država nekim merama zaštiti domaću proizvodnju i smanji uvoz smrznutog mesa, ali da su zahtevi ostali bez odgovora.