Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem u sedištu Alijnase u Briselu ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na severu Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osudio je prošlogodišnje izbijanje nasilja na Kosovu i ukazao na brzi odgovor NATO koji je “rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i oklopna vozila”, saopšteno je na portalu Alijanse. 

Stoltenberg je naglasio da je NATO “posvećen osiguranju da Kfor nastavi da ispunjava svoj UN mandat”.

NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika od napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju kod sela Banjska na severu Kosova 24. septembra prošle godine.

On je takođe potvrdio da NATO nastavlja da procenjuje potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

“Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali sa Evropskom unijom, i u Bosni, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali takođe podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, je jedini način da se pronađe trajno rešenje”, izjavio je generalni sekretar NATO.

Generalni sekretar je takođe rekao da će ambasadori NATO posetiti Sarajevo naredne nedelje rekavši da je to “demonstracija snažne podrške za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Stoltenberg je naglasio kritičnu ulogu Crne Gore u osiguranju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pozdravio je čvrstu posvećenost crnogorskog premijera reformama kao i crnogorskom putu ka evroatlantskim integracijama, navodi se u saopštenju NATO.

Stoltenberg je istakao crnogorski doprinos bezbednosti saveznika uključujući slanje trupa u multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, i rekao da Crna Gora takođe doprinosi u “izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih bezbednosnih snaga” kao deo NATO misije obuke u Iraku.

Govoreći o podršci Ukrajini Stoltenberg se zahvalio Crnoj Gori na njenim doprinosima kroz NATO Sveobuhvatni paket pomoći (CAP) i apelovao na saveznike da nastave da povećavaju podršku Ukrajini u ovo kritično vreme.

U osvrtu na predstojeći samit Aijanse u Vašingtonu generalni sekretar je rekao da će “ulazak Švedske u NATO učiniti celu Alijansu jačom”. Zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog brzog potpisivanja nedavne ratifikacije članstva Švedske u Alijansu u turskom parlamentu i rekao da se raduje  mađarskoj ratifikaciji čim se njen parlament bude ponovo sastao.