Film “Svet iz doba Jure” (“Jurassic World”)  ostvario je rekordnu zaradu od početka prikazivanja ovog vikenda, premašavši iznos od pola milijardi dolara.

Sa 511,8 miliona dolara prihoda od prodatih ulaznica širom sveta, od čega više od 100 miliona u Kini, ova nova epizoda serijala Stivena Spilberga premašila je prethodni rekord iz 2011. filma “Hari Poter i relikvije smrti, drugi deo”, koji je zaradio 482 miliona dolara, objavio je sajt Boxofficemojo.com.

U Severnoj Americi film je od petka zaradio 204,6 miliona, podaci su koje je objavio Exhibitor Relations, što je druga po redu rekordna prodaja ulaznica prvog vikenda prikazivanja svih vremena, posle filma “Osvetnici” (“Avengers”) iz 2012, koji je zaradio 207,4 miliona dolara.

Prva dva filma iz ove serije, Spilberg je snimio 1993. i 1997. godine.

Prema sajtu rottentomatoes.com, ovaj film dobio je 70 odsto pozitivnih kritika, u kojima je pohvaljen kao “efikasno zabavan”.

Prvi film iz ovog opusa, “Park iz doba Jure”, kada se pojavio u bioskopima, takođe je imao veoma uspešno lansiranje, zaradivši tokom prvog vikenda prikazivanja 50 miliona dolara.