PHOTO: Indivisible Game

Ona je za radio Sto plus kazala da su zbog neiskustva, naglašene potrebe za istraživanjem, fragmentarnog znanja i često iskrivljenih informacija, iluzije neranjivosti, kao i snažnog vršnjačkog pritiska, adolescenti ranjiva grupacija.

Marija Tiosavljević

“U skorije vreme sve popularnije je i online klađenje koje nije ni moguće kontrolisati u dovoljnoj meri što dodatno usložnjava problem i njegovo prepoznavanje. Osim toga, ovakav vid ponašanja se često i normalizuje tako da se ne prepoznaje opasnost da preraste u zavisnost“, ističe Tiosavljević.

Dodala je da roditelji, u većini slučajeva, kod dece prepoznaju problem kockanja, ali da teško postaju svesni ozbiljnosti situacije.

„Neki od najupečatljivijih znakova da se problem razvija jeste da deca izostaju iz škole ili popuštaju u školi, odnosno pojavljuju se dugovi“, kazala je Tiosavljević.

Tiosavljević je kazala da u Novom Pazaru trenutno ne postoje tačni podaci o broju slučajeva patološkog kockanja, jer se problem ili uopšte ne tretira, ili se pomoć traži u okviru privatne psihijatrijske prakse.

“Našem udruženju do sada je jedan roditelj zatražio pomoć, odnosno uključio svoje dete u proces psihološkog savetovanja i to nakon određenog perioda kada je problem tretiran farmakoterapijom“, navela je Tiosavljević.

Na teritoriji Novog Pazara trenutno postoje 64 objekta u kojima se organizuju igre na sreću, sportsko klađenje i slot aparati, što je najviše u poređenju sa gradovima slične veličine, pokazuju podaci Uprave za igre na sreću.