Francusko leto sa ženama bez gornjeg dela kupaćih kostima lagano odlazi u istoriju, pošto se veoma mali broj žena sada na to odlučuje, piše francuski ženski časopis “Elle”.

Malo manje od dva odsto Francuskinja mladjih od 35 godina kaže da bi se sunčalo bez grudnjaka – rezultat je istraživanja časopisa, što je daleko od sveprisutnih devojaka obnaženih grudi na Azurnoj obali 1960-ih godina – u vreme najveće popularnosti filmske seks-bombe Brižit Bardo.

“Sada se to smatra vulgarnim. Ljudi su danas stidljiviji”, rekla je jedna Francuskinja, dok je druga navela da to nije nikada radila jer bi joj bilo neprijatno.

Francuska je 1960-ih godina pokrenula takozvani “seksi feminizam”, uz “argument” da ni muškarci “ne nose gornji deo bikinija, te zašto bi žene”. Tada je u celom svetu objavljena fotografija obnaženih grudi Brižit Bardo i lansirana moda “monokinija”.

“Francuskinje su sada veće konformistkinje. Postale su lenje pošto su stekle slobodu i zaboravljaju na svoju ženstvenost”, rekao je Klod Kofman, autor jedne knjige na tu temu.

Kofman dodaje da žene u kostimu koji prekriva i grudi, osećaju veću sigurnost.

Pokazivanje tela postalo je nepopularno u Francuskoj. Tako je ministarka životne sredine Segolen Roajal zabranila službenicama u svom ministarstvu da nose dekoltee i usku odeću koja prati obline.