Na spisku u koji je ova televizija imala uvid navedeni su sve lokalne samouprave u kojima su gradonačelnici i predsednici opština podneli ostavke, čime je stvorena zakonska mogućnost da budu raspisani prevremeni izbori.

Na listi gradova u kojima će se birati nova vlast su: Smederevo, Kraljevo, Leskovac, Velika plana, Ćuprija, Prokuplje, Ljubovija, Lebane, Vlasotince, Petrovac na Mlavi, Vranje, Vladimirci, Kučevo, Golubac, Priboj, Šabac, Žabari, Dimitrovgrad, Doljevac, Paraćin, Sokobanja, Osečina, Požega, Loznica, Veliko Gradište, Bogatić, Blace, Ub, Žitorađa, Mali Zvornik, Merošina, Medveđa, Gadžin Han, Rekovac, Trstenik, Aleksandrovac, Brus, Trgovište, Žagubica, Varvarin, Malo Crniće, Kruševac, Vladičin Han, Pirot, Knić, Topola, Rača, Koceljeva, Batočina, Kuršumlija, Prijepolje, Lapovo, Kragujevac, Ćićevac, Despotovac, Ljig, Ražanj, Crna Trava, Babušnica, Bojnik, Krupanj, Novi Pazar, Vranjska banja, Bela Palanka, Lajkovac i Beograd.

Na spisku nema Niša, Novog Sada, većine vojvođanskih gradova, a izbori pre proleća neće biti održani ni u Čačku, Gornjem Milanovcu, Sjenici, Zaječaru, Knjaževcu, Raški, Majdanpeku i Knjaževcu.

Da bi Vlada Srbije raspustila lokalnu skupštinu, neophodno je da u roku od mesec dana ne bude izabran novi gradonačelnik ili predsednik opštine.

Predsednik Skupštine Srbije zatim dobija rok od dva meseca da raspiše izbore za odbornike, što može učiniti već prvog dana po stupanju na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta.

Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana, što je vreme ostavljeno za predizbornu kampanju.

Komentari (1)

 1. Ismail says:

  Svr to može a i ne mora uopste ds de odigra.

  Bitno je ugasiti sve medije koji imaju stav po bilo kom pitsnju, suprotan vladajucem, a onda mogu i izbori za mesne zajednice.
  Da se ja pitam ja bi prvo to sredio.

  0
  0

Comments are closed.