Maksimalno je predviđeno da vazduh bude prekomerno zagađen tim mikroskopskim česticama i da premašuje dozvoljenih 50 mikrograma po kubiku 35 dana tokom jedne kalendarske godine.

Vazduh u Novom Pazaru od početka 2022. godine bio je prihvatljivog kvaliteta samo četiri dana.

Novi Pazar je na prvom mestu i po izmerenim prosečnim godišnjim vrednostima prisustva suspendovanih čestica PM10 u vazduhu sa 109 mikrograma po kubiku, što je duplo više nego što je dozvoljeno.

Prisustvo PM2,5 čestica (107,4 mikrograma po kubiku) je čak četiri puta veće od dozvoljenih 25 mikrograma po kubiku, iznad kojih se smatra da je vazduh opasan po zdravlje.

Srednja godišnja vrednost PM2,5 čestica u vazduhu u drugoplasiranom Valjevu je ispod 67 mikrograma po kubiku.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme. U slučaju veće koncentracije i dugotrajnoj izloženosti mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, pojavu kancera, pa i prerane smrti.

U Novom Pazaru je i tri puta premašena dnevna granična vrednost od 85 mikrograma azot-dioksida (NO2) po kubnom metru, što zakonski ne sme nijednom da se desi.

Glavni izvor oksida azota u Novom Pazaru je saobraćaj, odnosno, motori s unutrašnjim sagorevanjem.

Komentari (1)

  1. Sladjana says:

    I sta ce se preduzeti po pitanju poboljsanja kvaliteta vazduha?Ja sam kuci kupila fotokataliticki preciscivac vazduha i mirna sam u kuci,ali mi je problem kad izadjem napolje,ne mogu da disem,asmaticar sam od malena.

    2
    0

Comments are closed.