„Niko nije očekivao da će se rat vratiti na evropsko tlo, i zbog toga će vojna parada biti u zaista ozbiljnoj atmosferi“, prenela je francuska televizija TF1 i dodala da se Francuska navikla na mir od kraja Drugog svetskog rata, kao i na činjenicu da nuklearno odvraćanje sprečava rat medju narodima.

Ta privatna televizija navela je da je rat u Ukrajini učinio da svet otkrije drugu stranu medalje i da zemlja koja poseduje nuklearno oružje može da napadne drugu zemlju koja ga nema. Posedovanje nuklearnog oružja stoga štiti Rusiju i odvraća Atlantsku alijansu da interveniše na terenu, iz straha da ne izazove nuklearnu kataklizmu, preneo je TF1 predstavljajući program obeležavanja Dan pada Bastilje.

Ministarstvo odbrane saopštilo je detaljan program vojne parade. Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) će, po običaju, od 10.00 sati, predsedavati svečanostima u prisustvu članova vlade i vojske.

Ovogodišnji slogan parade je „Deljenje plamena“, a očekuje se učešće oko 6.400 ljudi koji će marširati duž avenije Jelisejskih polja, od Trijumfalne kapije do Trga Konkord.

Medju učesnicima biće pripadnici kopnene vojske, mornarice, vazduhoplovstva, policije, žandarmerije, vatrogasne službe, konjice, kao i pripadnici Legije stranaca. Parisko nebo će nadletati 65 aviona i 26 helikoptera.

Predvidjeno je učešće bretonskog muzičkog ansambla Bagad de Lan-Biue (Bagad de Lann-Bihoue) sa 30 muzičara koji sviraju gajde, udaraljke i druge neobične instrumente. Taj ansambl predstavlja francusku mornaricu na domaćim i medjunarodnim dogadjajima.

U delu parade pešadije biće odata počast narodima istočne Evrope, kao i pripadnicima raznih vojnih škola iz cele Francuske.

Makron će po završetku parade oko 13.30 dati intervju najvećim televizijama – TF1 i Frans 2 (France). Njegovo poslednje televizijsko obraćanje bilo je 22. juna, posle drugog kruga parlamentarnih izbora na kojima su njegovi centristi osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu.

Tokom večeri planiran je vatromet kod Alfelove kule. Vatrometi će biti organizovani u mnogim gradovima Francuske.

Praznik se slavi se u znak sećanja na rušenje Bastilje, zloglasne pariske tvrdjave – zatvora, 14. jula 1789. To je bio jedan od ključnih trenutaka Francuske buržoaske revolucije.

Pad Bastilje predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga, 26. avgusta 1789, usvojena je Deklaracija o ljudskim i gradjanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).

Komentari (1)

  1. aleksandar kaže:

    Hoće li i kod njih da „paradiraju“ ?

    0
    0

Comments are closed.