U Nišu danas Gradska uprava i većina gradskih preduzeća ne rade zbog gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene.
U nekim preduzećima rade samo pojedine službe, kao što je u komunalnoj „Gorici“ – samo pogrebnici i služba  za zakazivanje sahrana.
To slavsko praznovanje svake godine izaziva osudu zaposlenih u privatnom sektoru, koji smatraju da apsolutno nema razloga da gradska slava bude povod da Gradska uprava i njena preduzeća ne rade.
Iako je Statutom Grada i posebnom odlukom o praznicima 3. jun odredjen kao neradan dan za zaposlene u Gradskoj upravi, nije precizirano za koje ustanove i institucije to važi. Zato u pojedinim gradskim javnim preduzećima i ustanovama rade, a u pojedinim praznuju.
Proslava gradske slave u Nišu je počela još u ponedeljak izložbama, pozorišnim predstavama i muzičko-poetskim večerima, sinoć je u Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene bilo praznično „bdenije“, svečana litija je prošla ulicama u tom delu grada, a jutros je bila i liturgija.
Danas su povodom slave promenadni koncert Vojnog orkestra, otvaranje izložbe starih zanata, akademija u Svetosavskom domu i naučni skup „Niš i Vizantija“.
Novina u ovogodišnjem praznovanju je to što je organizacija mnogih manifestacija prepuštena opštinama, kao i to što je dobar deo glavne, Obrenovićeve ulice okićen cvećem, ali – plastičnim.
Ne malom broju gradjana Niša aranžmani od plastičnog cveća koji podsećaju na novogodišnju dekoraciju, nisu se dopali, tako da su na društvenim mrežama postavljeni komentari poput „I mi imamo Vesića u Nišu“, „Niš već okićen novogodišnjim lampionima, kasnite Beogradjani, kaskate za nama“, „Božić u jul“.
Gradska slava u Nišu završava se večeras u 21.00 sat vatrometom s Tvrdjave.
Rimski car Konstantin prvi rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu. Pošto je Milanskim ediktom 313. godine dopustio hrišćanima ispovedanje vere, crkva je i njega i njegovu majku proglasila svecima.