Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset gdina, organizovao je savez sindikata koji prosvetu, državne službenike, javni prevoz.

U narednim danima i nedeljama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.

Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nadjeno rešenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada.

Današnji koordisani štrajkovi više delatnoosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su poslednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizovani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organizovalo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, najviša u poslednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cena hrane i energije.

Premijer Riši Sunak je poslanicima rekao da su štrajkovi nastavnika “greška” i tvrdi da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u poslednjih 30 godina.