Irska rok grupa U2 najavila je da će uskoro objaviti novi album “Songs of Experience”, tri nedelje pošto je na internetu izašao njihov poslednji album, prenose danas britanski mediji.

Basista benda Adam Klejton izjavio je da je 70 odsto novog albuma završeno i da početkom naredne godine grupa kreće na svetsku turneju.

“Voleli bismo da više nastupamo u zatvorenim halama, kao što je arena O2 u Londonu”, rekao je Klejton i dodao da će novi album takodje biti dostupan na internetu, ali u formatu koji ne može da bude hakerisan.

Album “Songs of Innocence” koji je trenutno na internetu, bavi se temama “porodice, ljudskih odnosa i raznih otkrića”, navodi se u ranijem saopštenju irske grupe.

Kompanija Epl omogućila je “Songs Of Innocence” za 500 miliona korisnika iTunes servisa u 119 zemalja, u isto vreme kada je pustila na tržište svoj ajfon 6.

U2, koji je nastao krajem 1970-ih godina, do sada je prodao više od 120 miliona studijskih albuma i više od 50 miliona kompilacija i snimaka živih nastupa. Grupa je osvojila 22 muzičke nagrade Gremi, najviše posle američkog muzičara Stivija Vondera.

Grupu čine pevač Bono (Pol Hjuson), gitarista Edž (Dejv Adams), basista Adam Klejton i bubnjar Lari Malen.

Bend je politički aktivan, posebnu u oblasti ljudskih prava. Članovi grupe su aktivisti projekta protiv siromaštva “Make Poverty History”, a Bono je član organizacije DATA, koja se bavi otpisivanje duga i sidom u Africi.

Pevač je humanitarno aktivan u svom rodnom Dablinu, gde novčano pomaže pacijente koji su operisali aneurizmu, pucanje krvnog suda u glavi.