On je na konferenciji za novinare kazao da je takav zahtev proistekao iz nezadovoljstva statusom Bošnjaka u Srbiji i da bi se njegovim ignorisanjem “stekla iluzija da im je dobro, a nije”.

“Zvanično pozivam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da ne učestvuju u razgovorima dok se u dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline”, rekao je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je kazao da se u briselskim razgovorima Srbi na severu Kosova stavljaju u privilegovan položaj, te da zbog toga Bošnjaci Sandžaka i Albanci Preševske doline osećaju “povređeno i poniženo”.

“Želimo svako dobro Srbima u Srbiji i Srbima na Kosovu, ali tražimo mogućnost da budemo ravnopravni. Bez reciprociteta i simetrije prava nema trajnog mira”, naglasio je on.

Isti zahtev Vučiću i Kurtiju, kao i međunarodnoj zajednici, lider SDA Sandžaka iznosio je i početkom godine, ali je, kako je sam rekao, dobio negativan odgovor od specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Nisam zlonameran, radi se o tome da predstavnici EU idu na ruku velikosrpskoj ideologii i nekim, nazovimo, ostacima evropske islamofobije. Ne vidim drugi razlog da oni u potpunosti isključe Bošnjake i Albance iz ovog procesa razgovora. Pozivamo Lajčaka i (Žosepa) Borelja da isprave grešku”, istakao je Ugljanin.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, predsednik SDA Sandžaka kazao je da “imaju nameru” da osvoje većinu u sandžačkim opštinama, a “sa novim snagama u Srbiji budu deo nove vlade koja će rešavati krupne stvari”.