On je na konferenciji za novinare rekao da u ovoj stranci ne žele da učestvuju u „stvaranju iluzije da je stanje u Srbiji normalno i da se ništa opasno ne dešava i ne priprema Bošnjacima Sandžaka”.

“Ovaj kozmetički referendum je planirana prevara da odvrati pažnju građanima od opasnosti koja se sprema. Tražimo da se referendum odloži dok se ne izvrši lustracija u policiji Srbije, takozvanim pravosudnim organima i službama bezbednosti i oružanim snagama Republike Srbije, koji su odgovorni za ovakvo stanje”, rekao je Ugljanin.

On je pozvao sve građane Sandžaka da ne učestvuju na predstojećem referendumu.

Ugljanin je istakao da poslednji snimak iz Priboja sa proslave na kojoj policajci pevaju pesme u kojima se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom, a i brojni događaji pre toga, predstavljaju “ozvaničenu državnu politiku”.

“Ovo je poruka aktuelnog rukovodstva Republike Srbije da organizovani masovni zločini nad Bošnjacima koje su početkom 90-tih izvršile srpske snage u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i Bukovici kod Pljevalja, očekuju ostale Bošnjake Sandžaka, prvenstveno u Novom Pazaru i Sjenici. Iz tih razloga SDA Sandžaka neće učestvovati na predstojećem referendumu“, rekao je Ugljanin.

On je rekao da se Bošnjaci Sandžaka ne osjećaju sigurnim.

“Ne slažemo se sa ovakvim odnosom državnih organa prema građanima Sandžaka i Bošnjacima u Srbiji. Ne slažemo se sa postojećim stanjem i tražimo stabilne mehanizme kako se zločini Bošnjacima nikad više ne bi ponovili”, rekao je Ugljanin.

Ponovio je ranije zahteve za usaglašavanjem nacionalne strukture zapošljenih u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama bezbednosti sa javnim ovlašćenjima u svim gradovim Sandžaka,  u skladu sa strukturom stanovništva, kao i hitno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ugljanin se zahvalio organizacijama koje se bave ljudskim pravima, političkim strankama demokratske orijentacije i organizacijama civilnog društva, koje su osudile nedavnu pretnju Bošnjacima upućenu preko pripadnika MUP-a Srbije.

Komentari (3)

 1. Amir kaže:

  30 godina se bavi politikom i sta je postigao? 30 godina prica o lustraciji u sudu i policiji, rade li i danas u policiji oni koji su premlacivali Bosnjake 90tih, koji su nam pretili i tad klanjem? Jesi li uspeo Ugljaninu u onome sto si obecavao? Nisi ! Pa sto si sad iznenadjen kad isti ti rade i pevaju?

  3
  3
 2. Nacionalizam nikad veci kaže:

  Sve dobro receno, konstantna diskriminacija Bosnjaka je evidentna, gore je nego 90 – tih

  3
  1
 3. Mirsad kaže:

  Progovori nesto o proneverama u Tutinu na koje je ukazao drzavni revizor. Pusti vise tvoje kontinente.

  1
  1

Comments are closed.