Kako se navodi u saopštenju SDA, Ugljanin je ocenio da „nametanje srpske nacionalne himne“ deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja „najgrublji cilj pokušaja asimilacije u cilju promene identiteta“.

„Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pevaju, da ne bih sada govorio delove himne, ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvete i predsednik Srbije pa neka vide ima li smisla da bilo koje dete druge nacionalnosti glasno peva, čita i da se moli za ovo“, naveo je Ugljanin.

On je istakao da je jedan od ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, „promena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije uključujući i promena zastave i himne u one koje bi svi gradjani osećali svojim“.

„Po svojoj sadržini, ova državna himna odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20 odsto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i delimično u Sandžaku“, ocenio je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamernu zloupotrebu državničke funkcije, ocenjujući da su te „neprimerene izjave su u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke dece i prosvetnih radnika u Sandžaku“.

Na društvenim mrežama ranije je objavljen snimak iz novopazarske škole „Rifat Burdžović Tršo“ u kojoj su, povodom početka nove školske godine, djaci pevali himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sam sin tvoj“, a ne himnu Srbije „Bože pravde“ kao što je to bio slučaj u školama širom zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak „da je sramota da pojedine društvene grupe, političari i mediji vredjaju sve ono što predstavlja zajedništvo i jedinstvo Srbije – srpsku himnu i zastavu“.

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je u četvrtak da je izvodjenje himne sandžačkih Bošnjaka u školi u Novom Pazaru, „skandal i nepoštovanje države i njenih simbola“ i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost direktora te škole i učiteljice na čijem su času djaci otpevali tu himnu.

Komentari (1)

  1. Emir kaže:

    Kazi ti nama sta radi BNV i koliki je budzet za plate. To ti nama kazi, posto ti je bio bolestan sekretar kad je trebalo da predstavis finansijski plan i kazes gde nase pare idu. Sta si uradio za 30 godina zivota na grbaci ovog naroda? Sta, pozvao si da se ne ide u vojsku i imamo zastavu, jel?

    2
    1

Comments are closed.