On je u Briselu razgovarao sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom o usaglašavanju domaćih propisa sa EU u toj oblasti i zajedničkim projektima, saopštio je njegov kabinet.

Rekao je da je na sastanku bilo reči o usaglašavanju propisa u toj oblasti, te da postoji saglasnost da se u transportu Srbija “tretira skoro kao članica EU”.

Dodao je da je Srbija na evropskim koridorima i ocenio da je “neophodno da bude kompletno usaglašena sa EU” u toj obkasti.

Precizirao je da će biti predloženi zakoni o železnici, o interoperabilnosti železničkog sistema, o bezbednosti železničkog saobraćaja, kao i ratifikacija Konvencije o bezbednost na morima.

Dodao je da će biti predloženi i zakon o vazdušnom saobraćaju i zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, drumskom i vodnom saobraćaju.

“Uz dve uredbe, to je ono što resorno ministarstvo treba da uradi u procesu priključenja EU”, dodao je on.

Izrazio je uverenja da poglavlja 14 i 21 u pregovorima Srbija sa EU, a koja se tiču transporta, mogu “lako da budu otvorena i odmah zatvorena”.

Kazao je da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o zajedničkim projektima, koji bi mogli da budu realizovani, te izrazio zadovoljstvo ” što EU ozbiljno računa na Srbiju po pitanju transporta”.

Izrazio je zahvalnost, u ime vlade Srbije, komesarki na donaciji EU za brzu prugu Niš – Beograd, budući da EU za taj projekat daje grant od 600 miliona evra.

Razgovarali smo i o drugim projektima, za koje EU daje grantove, a to je rehabilitacija i elektrifikacija pet regionalnih pruga u Srbiji dužine oko 588 kilometara, precizirao je Vesić.

On je, kako bi zajednički projekti EU i Srbije bili sprovedeni, predložio da se organizuje zajednički komitet, koji bi pratio projekte i ubrzavao njihovu realizacija.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *