Jedna dugogodišnja studija pokazala je povezanost izmedju dojenja i inteligencije, prenosi u sredu britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Istraživanje sprovedeno u Brazilu, pratilo je skoro 3.500 beba, iz svih društvenih klasa i utvrdilo da su oni koji su kao mali duže sisali kasnije imali viši IQ kao odrasli.

Stručnjaci kažu da ti rezultati, iako nisu konačni, podržavaju savete da bi bebe trebalo da sisaju najmanje šest meseci.

Oni, medjutim, dodaju, da uprkos tome, majke treba da zadrže ekskluzivno pravo da izaberu da li će dojiti svoje bebe ili ne.

U istraživanju, objavljenom u časopisu “The Lancet Global Health”, naglašeni su i mnogi drugi faktori, pored dojenja, koji bi mogli da imaju uticaj na inteligenciju, mada su istraživači pokušali da isključe glavne varijabile, poput obrazovanja majke, prihoda porodice i težine novorodjenčeta.

Bernardo Lesa Orta sa Federalnog univerziteta Pelotas u Brazilu rekao je da njegova studija nudi jedinstven uvid jer je u populaciji koju je proučavao, dojenje bilo zastupljeno u svim društvenim klasama, ne samo kod bogatih i obrazovanih.

Većina beba, bez obzira na društvenu klasu, bila je dojena, neke manje od mesec dana, a druge više od godinu.

Oni koji su duže dojeni kasnije su kao odrasli postizali bolje rezultate na testovima inteligencije.

Oni su takodje najčešće imali veću platu i bolje obrazovanje, prenosi BBC.

Orta veruje da majčino mleko može biti prednost jer je dobar izvor dugolančanih zasićenih masnih kiselina koje su suštinske za razvoj mozga.