U rezultatima, u koje je radio Sto plus imao uvid, navodi se da su u uzorku vode iz Raške kod tog objekta zabeležene višestruko uvećane vrednosti amonijum jona, fekalnih bakterija i crevnih enterokoka.

Inače kvalitet vode Raške na njenom izvorištu, nedaleko od manastira Sopoćani, je treće klase, da bi već do uliva u Novi Pazar ona postala četvrte kategorije.

Nizvodno od “Vrbaka” je pete klase, što je potvrđeno i ispitivanjem kvaliteta vode pri ulivu Tušimske reke u nju gde su zabeležene velike vrednosti amonijum nitrata.

Peta kategorija vode je i u Jošanici pri ulivu u Rašku, kod zelene pijace, gde su pored povišenog prisustva fekalnih bakterija i enterokoka, vrednosti amonijum jona bile 32 puta veće nego što je predviđeno za vodu najgoreg kvaliteta.

Izuzetno je zagađena i Trnavica čija voda u blizini Stambol džamije, takođe, pripada petoj klasi.

Voda četvrte kategorije teče Jošanicom kod Kruševačkog Mosta i Ljudskom u blizini restorana “Saz”, kao i Deževskom kod Petrove crkve.

Osim Raške na izvorištu, voda treće klase je i u Deževskoj kod Mitrove Reke.

Merenje površinskih i podzemnih voda na teritoriji Novog Pazara urađeno je tokom leta prošle godine, a obavila ga je, za potrebe lokalne samouprave, laboratorija “Miphem” iz Beograda.

Komentari (1)

  1. Amir says:

    Nije Nince cuo…ne vidi Nince ovo, ni oni njegovi inspektori sto su po ceo dan po lokalima po setalistu gde traze koga da nesto klepe. Ni onu krv sto tece ulicom kod ciglane i Mizana , a posle u rijeku nije video nas Nino i njegovi inspektori. Neobavesten je …dzaba snimate i postavljate po drustvenim mrezama, ne vidi.

    5
    0

Comments are closed.