Oprema je nabavljena u okviru dvogodišnjeg prekograničnog projekta “Important” čiji je cilj unapređenje reproduktivnog zdravlja u osam opština jugozapadne Srbije i 14 severne Crne Gore.

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović kazao je na konferencij za novinare da je donirana oprema od velikog značaja za te zdravstvene ustanove.

“Dobili smo dva ultrazvučna ginekološka aparata, setove ginekološke opreme i savremene ginekološke stolice. Oprema će nam omogućiti da vršimo kvalitetne preglede u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice i dojke”, naveo je Ćorović.

On je dodao da je tokom projekta, koji se završava u novembru, obavljen veliki broj kontrolnih pregleda i predavanja, pogotovo na seoskom području, kako bi se povećala svest žena na značaj preventivnih pregleda.

“Žene retko dolaze na preglede. Većini koju smo pregledali je to bio prvi put i nažalost smo otkrili veliki broj tumora dojki. Obišli smo veliki broj sela, odziv je bio dosta dobar i nastavićemo da sprovodimo ovakve akcije”, poručio je Ćorović.

U sklopu istog projekta, Dom zdravlja u Novom Pazaru dobio je pre godinu dana i terensko vozilo, vredno milion i po dinara.

Vrednost projekta “Important” za Srbiju je 124.000 evra, od čega je doprinos Evropske unije, preko IPA prekograničnih fondova, 105.000 evra. Ukupna vrednost projekta je 352.000 evra.

Projekat realizuju zdravstvene ustanove u saradnji sa Fondacijom za razvoj severa (FORS) Crne Gore.

Osim u Novog Pazara, Tutina i Raške, projekat se sprovodi i u Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Vrnjačkoj Banji u Srbiji, kao i u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori.