On je u Nišu, gde je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prisustvovao prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije (VS) istakao da je Srbija snažnija u smislu broja bolnica, izgrađenih kilometara autoputa, u smislu novootvorenih fabrika, broja radnih mesta, u smislu standarda građana, novih škola.

“Srbija je danas druga zemlja u odnosu na onu koja je bila pre samo deset godina”, istakao je Vučić.

Dodao je da će Vojska Srbije (VS) dobiti značajna sredstva, odnosno oruđa i oružja i da Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.

“Ne želimo da budemo ni u jednom bloku. Tako će biti i u buduće. Jednostavno, dičimo se svojom neutralnošću i svojom zastavom, svojom trobojkom”, naglasio je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara šta se dešava sa formiranjem pokreta koji je najavio i koje kasni, rekao da mu je jako drago što građane to interesuje.

“Zbog obaveza koje imam kao predsednik Srbije nisam stigao da se posvetim tom pitanju. Kao odgovoran političar, kome je Srbija na prvom mestu, nisam mogao da zapostavim predsedničke obaveze i dužnosti zbog formiranja pokreta. Jednostavno nisam stigao da pripremim platformu koja bi bila ujedinjujuća. Ja se ne igram države i naroda”, istakao je Vučić.

On je ocenio da na pregovorima u Briselu nije došlo do pomaka jer Kurti to nije želeo.

Predsednik Srbije je rekao da Kurti ne želi sporazum u kojem bi morao da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) pre neformalnog priznanja Kosova.

On je istakao da je posebno zabrinut zbog Kurtijeve izjave da će Srpska lista da pati i da plati, a koja je prošla bez ičijeg komentara ili osude.

Vučić je dodao i da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj direktno Kurtija okrivio za neuspeh pregovora, ali da su odmah potom Nemci rekli da su krive obe strane, kao i da je portparol Evropske komisije Peter Stano takođe upotrebio istu formulaciju.

“Jednostavno, stvari tako stoje. Ali meni je drago da se mi ipak ponašamo konstruktivno. Nravno, zabrinut sam. Pogotovo posle onakvih izjava i direktnih pretnji Aljbina Kurtija, ali mogu da kažem da Srbija neće ostaviti svoj narod na severu Kosova i Metohije”, naglasio je Vučić.

Na pitanje novinara kako komentariše da je za protekla tri dana u novinama objavljeno preko 40 negativnih tekstova o njemu, predsednik Vičić je rekao da ga takvi tekstovi više ne uzbuđuju.

“Ranije jesu, ali sada više ne. Shvatio sam da je to zato što se borim za normalnu zemlju. Za građane. Za prosperitet”, podvukao je Vučić.

On je dodao da opozicija traži izbore i da će ih i dobiti, ali da moraju jasno da kažu šta i kada ih žele.

“Oni su politički nepismeni pa ne umeju precizno da napišu ni šta žele. Kao da ne znaju proceduru pa ne znaju ni da napišu da li žele izbore ili raspisivanje”, rekao je Vučić.

Dodao je da će u svakom slučaju izbore dobiti.

“Ja nisam kao oni. Mi smo svojevremeno tri godine tražili izbore. Pajtić je sa šest odsto podrške u pokrajini držao vlast do poslednjeg dana”, zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *