Britansko regulatorno telo zabranilo je reklamu francuske luksuzne marke Iv Sen Loran (YSL), objavljene u britanskom izdanju časopisa El (Elle GB)  ocenivši da manekenka u reklami izgleda “bolesno mršavo”.

Na toj crno beloj fotografiji prikazana je žena kako lež s rukama u kosi. Manekenka je obučena u kratku crnu haljinu s dubokim dekolteom.

Britansko nadzorno telo za oglašivače (Advertising Standards Authority ASA), koje je intervenisalo posle pritužbe čitaoca,  ocenilo je da poza manekenke i osvetljenje u reklami posebno skreću pažnju na rebra i mršave noge modela.

“Zbog toga smatramo da manekenka izgleda bolesno mršavo na toj slici i zaključujemo da je ta reklama neodgovorna”, navela je ta organizacija u današnjem saopštenju.

Kompanija Iv San Loran i časopis EL za Britaniju nisu komentarisali odluku.

ASA je navela da je firma Iv San Loran ukazala da se ne slaže s ocenom da je manekenka bolesno mršava ali nije dala detaljan odgovor.

ASA je navela da reklama ne treba više a se objavljuje u sadašnjem obliku.

Podaci britanskog zdravstvenog osiguranja pokazuju da se broj tinejdžera u Velikoj Britaniji primljenih u bolnicu zbog poremećaja s jelom skoro udvostručio u poslednje tri godine.

U ofanzivi protiv širenja anoreksije francuski poslanici su početkom aprila izglasali zabranu korišćenja premršavih manekenki, na šta su modne agencije navele da se smatraju stigmatizovanim.

Druge zemlje kao što je Španija, Italija, Belgija, Čile, i Izrael već su preduzeli pravne mere za regulisanje takvih slučajeva.