Ove godina obeležava 30. godišnjica izgradnje finansijske ulice u Pekingu, koja simbolizuje vodeću ulogu Pekinga u finansijskom sektoru u celoj zemlji.

U proteklih 10 godina ukupna finansijska sredstva su se povećala od 85 biliona juana, odnosno 11,87 biliona američkih dolara, do 190 biliona juana, čime je finansijska trgovina postala najveću industriju u kineskoj prestonici, naveo je Li Venhong, direktor Pekinške administracije za nadzor nad lokalnim finansijama.

Ćijen Juđun, predsednik UBS Kine je naveo na ceremoniji zatvaranja preko video linije da je proteklih 30 godina bilo putovanje kroz otvaranje, reforme i inovacije za kineska kapitalna tržišta.

Kina je od 2018. godine znatno smanjila barijere za inostrane investitore pri pristupanju kineskom tržištu.

„Nama je veoma drago da vidimo da inostrane finansijske institucije imaju sve više novih prilika u Kini“, rekao je Ćijen Juđun očekujući se da će Kina nastaviti finansijsko otvaranje.

Džang Sijangčen, zamenik generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije je naveo da je finansijski jaz u 2020. godini je iznosio 1,7 biliona američkih dolara i da su preduzeća male i srednje veličine pod najvećem uticajem.

Istakao je da je finansijska usluga ključni deo u globalnoj trgovini i da stručnjaci STO hoće da smanje barijere u ovom sektoru, tako da promovišu međunarodni razvoj i otvaranje u finansijskom sektoru.