Miran protest predvodio je Srdjan Alimpijević koji tvrdi da je izabran za predsednika Sindikata radnika EPS-u na izborima u novembru prošle godine.

Alimpijević je ranije za Betu rekao da je zbog nove sistematizacije zaposlenih, koju je napravio Tomašević, ukupna masa zarada u toj kompaniji smanjena, a da plate nisu povećavane dve godine, zbog čega ih treba korigovati naviše.

Dodao je da za sada nije utvrdjen procenat povećanja koji traže, ali da su spremni da u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić nadju zajedničko rešenje.

Alimpijević je pre nekoliko dana tražio razgovor sa Brnabić i najavio da će, ako ona to odbije, danas organizovati miran protest.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama Tomaševiću “Odlazi, ili će Srbija biti u mraku”, “Proizvodnja sve veća plata sve manja”, “Ćutanje danas, beda sutra”.

Protest je završen predajom zahteva Vladi Srbije.

Bivši predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević koji tvrdi da je pobedio na izborima za sindikalne organe u oktobru prošle godine kada je istekao mandat rukovodstvu, postavljenom posle njegove smene 2021. godine, rekao je danas za Betu da je potpisao Sporazum sa direktoroim Tomaševićem. Po tom sporazumu predsednik Sindikata radnika EPS-a je Djordjević.

On je sporazum sa Tomaševićem potpisao na osnovu rešenja Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je ustanovio da je promena Statuta tog preduzeća da bi ga smenio tadašnji v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, bila nezakonita.

U Sporazuma Djordjevića i sindikata EPS-a navodi se i da je potpisan na osnovu rezultata izbora za sindikalne organe u oktobru prošle godine.

Djordejvić je rekao da su izbori koji su organizovani od dela radnika EPS-a na čelu sa Alimpijevićem nelegalni i fingirani.

“Alimpijević ima krivičnu prijavu zbog havarije u termoelektrani ‘Nikola Tesla’ (TENT), u decembru 2021. godine kada je bio direktor kopova rudnika ‘Kolubara’ i besmisleno je da on traži smenu direktora koji je podigao EPS na noge posle toga”, rekao je Djordjević.

Dodao je da protest podržavaju uglavnom radnici koji rade u izdvojenim preduzećima EPS-a, a da je njihov glavni organizator bivši v.d. direktora Milorad Grčić. “Grčić živi za dan kada će se vratiti u EPS”, ocenio je Djordjević.

Prema rečima Djordjevića, Grčić je “poslao” na proteste veliki broj radnika iz preduzeća Pro tent koje je pre više godina izdvojeno iz EPS-a, ali EPS i dalje angažuje njegove radnike po potrebi.

“Ti radnici traže ostavku direktora koji je EPS digao iz mrtvih”, rekao je Djordjević i pozvao ministarku rudarstva i energetike Dubravku Djedović i premijerku Anu Brnabić da odgovore na zahteve radnika “jer je to u njihovoj nadležnost”.

Alimpijević, koji predvodi protest i koji je smenjen i rasporedjen na mesto projekt menadžera, ranije je za Betu rekao da nije dobio krivičnu prijavu, niti je pozivan na saslušanje zbog toga što je korišćen raskvašeni ugalj u TENT Obrenovac.

Tada su se blokovi pogasili, pa je korišćen mazut zbog čega su napravljeni ogromni troškovi, a Alimpijević kaže da toga dana za loženje nije korišćen tako nekvalitetan ugalj koji je dovožen iz rudnika “Kolubara”, osim iz jedne kompozicije voza, već je uziman sa deponije u termoelektrani.

On je demantovao i da je u protest umešan Grčić.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *