Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić kazao je za današnje Večernje novosti da predloženi zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti od diskriminacije, imaju za cilj da se gradjanima nametne novi obrazac života i razmišljanja, koji poništava sve tradicionalne vrednosti po kojima gradjani Srbije žive stotinama godina.

Zukorlić je rekao da su zakonski predlozi loše pripremljeni kao i da je više odredbi suprotno Ustavu.

„Posebno je problematično što odredjena rešenja imaju ambiciju da menjaju naš tradicionalni kulturni i etički obrazac. Na to ne možemo da pristanemo jer bi značilo otvaranje nove stranice u političkom, kulturnom i moralnom diskursu gradjana Srbije“, rekao je on.

Dodao je da se nada da skupštinski odbor neće usvojiti te predloge zakona, kao i da će SPP ponuditi sve agrumente kako bi ubedili većinu poslanika da te zakone ne podrže.

Govoreći o najavljenom ujedinjavanju Srpskog patriotskog saveza (SPAS) sa Srpskom naprednom strankom (SNS), Zukorlić je naveo da je za njega to logična i razumnjiva stvar, ocenjujući da bi i druge male stranke trebalo da krenu istim putem „umesto što koriste snagu naprednjaka za izlazak na izbore“.

„To se, medjutim, na SPP ne odnosi. Mi jesmo mala stranka, ali po programu i ideologiji smo najistančanija opcija na političkoj sceni. Dokazujemo da je moguće biti partner, a ne poltron, da je moguće biti autentičan Bošnjak i musliman, a ne biti protivnik Srbije i većinske vlasti“, naveo je Zukorlić.

On je kazao i da ne očekuje ništa „senzacionalno“ od medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, u kojima i sam učestvuje, navodeći da očekuje veću izlaznost stranaka na izbore jer su „mnogi shvatili da je bojkot bila greška“.

„Najozbiljniji ustupak vlasti verovatno će biti odlaganje parlamentarnih izbora, kako oni ne bi bili zajedno sa lokalnim i predsedničkim. Patuljasta opozicija nije nikome u interesu“, ocenio je lider SPP.