On je za radio Sto plus rekao da se u izradi makete koristi originalan materijal, te da će građanima biti predstavljeni i zindan sa ostalim arheološkim iskopinama iz najranijih dana.

“U izradi makete primenjujemo prirodni kamen, drvenu konstrukciju, ručno oblikovanu i pečenu ćeramidu i sve druge originalne materijale. Cilj nam je da građani vide kako je ovaj objekat realno izgledao, kako treba da se rekonstruiše, ali i da probudimo duh starih vremena”, rekao je Marovac.

Dodao je da se kao i većina njegovih kolega i građana ne slaže sa trenutnim projektom rekonstrukcije kule Džephane.

“Sudeći po komentarima na društvenim mrežama većina građana se slaže da je projekat neprihvatljiv jer u sebi ima implementirane savremene materijale koji narušavaju autentičnost objekta. Građani, struka i svi ljudi kojima je ovaj objekat izuzetno važan žele da vide autentičnu kulu koju neki pamte, a neki su je videli samo na fotografijama”, naveo je Marovac.

Primedbe na račun rekonstrukcije ovog objekta iznelo je nedavno i Bošnjačko nacionalno veće (BNV) koje smatra da se planiranim projektom u potpunosti menja izgled tog kulturno istorijskog spomenika, te da se njime odstupa od autentičnosti i narušava slika grada.

Početak rekonstrukcije kule Džephane na Novopazarskoj tvrđavi najavljen je krajem oktobra, a planirano je da radovi traju četiri meseca.

Komentari (1)

  1. Amir says:

    I umesto ovog momka da postave za gradskog arhitektu ovde je gradski arhitekta Prenca i ono sto se seta po ceo dan po carsiji i po Feneru,samo robovi sekte i Rasima Ljajica.

    3
    0

Comments are closed.