Vijeće je ranije optužilo MUP da je diskriminisalo Bošnjake jer među 300 izabranih kandidata za obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice nema niti jednog pripadnika te nacionalne zajednice, na šta je Vulin odgovorio da se oni biraju na osnovu psihofizičkih sposobnosti, a ne po nacionalnom ključu.

“Bošnjaci ni psihički, ni fizički ne zaostaju za drugim narodima. Bošnjaci su to protumačili kao veliku kolektivnu uvredu jer znamo da su u slučaju kada su naše sugrađanke gorele na terasi, požar ugasili građani, pre svih Bošnjaci, pre nego zaposleni u vatrogasnoj službi”, kazala je Curić.

Ona je navela da je MUP odlukom da među izabrane kandidate ne uvrsti niti jednog Bošnjaka prekršilo Ustav, nekoliko zakona i podzakonskih akata.

“Ustavom se zabranjuje diskriminacija nacionalnih manjina, a u ovom slučaju prekršeni su Zakon o zaposlenim u javnim službama i Zakon o policiji, Uredba Vlade o internom i javnom konkursu za popunjavanje radnih mesta u državnim organima, kao i Pravilnik MUP-a o kriterijumima za izbor kandidata za obuku za vatrogasce”, izjavila je Curić.

Dodala je da sva ta akta propisuju da se pripadnicima nacionalnih manjina daje prednost u slučaju kada imaju isti broj bodova ili su istih kvalifikacionih sposobnosti u odnosu na druge kandidate i da se vodi računa o ravnomernoj zastupljenosti manjina u skladu sa nacionalnim sastavom stanovništva.

“Da bi se ta prava iskoristila, mi pozivamo Bošnjake da se tako izjasne u konkursnim obrascima, iako to nije obaveza. Samo tako možemo zaštiti njihova prava”, poručila je predsednica BNV.

Ona je istakla i da se BNV godinama bori protiv diskriminacije Bošnjaka u svim sferama života, a pogotovo prilikom zapošljavanja u ustanovama sa javnim ovlašćenjima, te da je za njih “neprihvatljivo da u sredinama u kojima čine 80 odsto stanovništva u policiji budu zastupljeni ispod 10 odsto”.