Posao vajanja statue poveren je vanrednom profesoru Fakulteta primenjenih umetnosti, vajaru Vukašinu Miloviću iz Beograda, čija je ponuda od 1,7 miliona dinara bila jedina na tenderu.

Za livenje u bronzi figure za spomenik, visine dva i po metra, izabrana je Umetnička radionica Dragana Ljubisavljevića iz Kovina koja se, takođe, jedina prijavila na tender i to ponudom vrednom nešto više od 1,5 miliona dinara.

Prvi tender za izradu statue Dolićanina obustavljen je jer nije bilo ponuđača koji su samostalno mogli da urade i vajanje i livenje u bronzi, zbog čega je u ponovljenom postupku proces bio podeljen u dve zasebne partije.

Dolićanin je na čelu Državnog univerziteta bio od njegovog osnivanja (2006. godine) do 2012. godine, a kasnije je obavljao i druge rukovodeće funkcije na toj visokoškolskoj ustanovi.

Rođen je 1945. godine. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, na kome je i magistrirao.

Zvanje doktora nauka stekao je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini, a zvanje redovnog profesora matematičkih nauka pet godina kasnije.

Bio je predavač na univerzitetima u Srbiji i gostujući profesor na univerzitetima u Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji.

Tokom profesionalne karijere bio je prodekan i dekan nekoliko fakulteta Univerziteta u Prištini, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Preminuo je 19. avgusta prošle godine.

Njegova ćerka, Zana Dolićanin aktuelna je rektorka Državnog univerziteta, a na toj poziciji je od oktobra 2022. godine.

Komentari (1)

  1. Boško says:

    Čoveku treba podići spomenik , jer je zaposlio ćerku i sina na DUNP a drugu ćerku i drugog sina na fakultete Univerziteta u KM.

    3
    0

Comments are closed.