Novoizabrani predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo rekao je danas da će ovaj nacionalni organ biti sagovornik i partner državnim organima i medjunarodnim organizacijama, koje se bave pregovaračkim procesom o članstvu Srbije u Evropsku uniju (EU).

On je novinarima rekao da će nastojati da okupi svih 35 većnika koji čine BNV da rade zajedno i tako polože još jedan ispit.

“Prvi ispit smo položili na izborima 4. novembra, kada smo pokazali da su Bošnjaci narod koji ima potencijala, koji poznaje evropske standarde. U narednom periodu će nam trebati potencijal čitave zajednice bi nastavili i unapredili četiri oblasti kojima se bavi BNV, ali i da se u proceduri ustavne reforme izborimo za statuse Bošnjaka i Sandžaka“, rekao je Džudžo, diplomirani sociolog iz Tutina.

On se zahvalio dosadašnjem predsedniku BNV Sulejmanu Ugljaninu, jer je na njegov predlog izabran na ovu funkciju.

Za njega su na prvoj redovnoj sednici glasala 22 većnika lista”Samoopredeljenje” i “Vakat je”, dok većnici liste “Matica bošnjačka” nisu glasali.

Nosilac te liste Muamer Zukorlić tvrdi da je ova sednica obilovala nepravilnostima, jer “nije usvojen Poslovnik i većnicima nije bilo dozvoljeno da diskutuju, te da je samim tim izbor Džudža za predsednika BNV u suprotnosti sa tim dokumentom“.

On je novinarima rekao da će njegova lista biti korektna opozicija, koja će govoriti šta misli, a da od vladajuće većine i novog predsednika BNV očekuje da ostanu dosledni svojoj politici.

“Uz svu ideološku kontradiktornost na relaciji Ugljanin– Ljajić ova većina nije iznenadjenje. Novi predsednik je pre par dana objavio kartu rasparčane Srbije 2025. godine, videćemo kako će to da teče, da li će to Ljajić da podržava”, rekao je Zukorlić.

Na izborima za novi saziv BNV lista “Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin” osvojila je 14 većničkih mesta, lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić” 13, dok je listi “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” pripalo osam mandata.

A.Bajrović- N.Kočović