“Sramno je da se nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine, koji je jedan od 21 saveta, na takav način politizuje od strane onoga koji jedinu politiku vidi u tome da negira državu Srbiju i njene državne simbole”, rekao je Ružić, navodeći da su prava nacionalih manjina na veoma visokom nivou u Srbiji.

On je pozvao “autora saopštenja da sagleda da li se deca bošnjačke nacionalnosti u nekim drugim držvama poput Hrvatske, Nemačke, Francuske, ogluše kada se neki važan državni simbol istakne”.

“Danas smo otpočeli sa himnom u školama i to će ostati za navek. Želja da se to politizuju treba da bude predmet tretiranja od strane, da ne budem uvredljiv, ponekada i specijalista za psihijatrijske bolesti”, rekao je Ružić.

On je rekao da je emitovanje, po prvi put, državne himne na početku školske godine “promocija plemenitog, zdravog patriotizma”.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je juče sve uprave obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku da i novu školsku godinu počnu “dostojanstveno”, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

Iz tog nacionalnog organa saopšteno je da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci “ne doživljavaju kao državnu”, već nacionalnu himnu srpskog naroda.