Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao nam je da je lokalna samouprava, u saradnji sa “Srbijavodama”, ispunila svoj deo zadatka, izvršila kompletnu tehničku pripremu i ishodovala lokacijsku i građevinsku dozvolu.

“Sva dokumentacija je dostavljena Republičkoj direkciji za vode koja je, u skladu sa procedurama Svetske banke, zadužena za raspisivanje tendera i izbor izvođača radova. Teško je precizirati kada će radovi početi, ne želimo da licitiramo datumima jer to ne zavisi od nas. Ono što je bilo do nas, mi smo uradili”, rekao je Biševac radiju Sto plus.

On je najavio da će 19. maja u Novom Pazaru biti održana javna rasprava o projektu korićenja Raške, Jošanice i Trnavice posle koje će, nada se, ubrzo biti raspisan tender.

Nastavak projekta korićenja obala reka koje protiču kroz Novi Pazar najavljen je u novembru prošle godine, prilikom posete predstavnika Javnog preduzeća “Srbijavode” ovom gradu.

Direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović rekao je tada da bi radovi trebalo da počnu u martu 2023. godine.

“Radovi će trajati tri godine jer je u pitanju velika dužina, radićemo oko 2.500 metara obale Raške, 1.000 metara Jošanice i oko 3.500 metara Trnavice. Time ćemo staviti Novi Pazar na listu bezbednih gradova za život u Srbiji, a uz još neke radove i mere koje planiramo on će biti jedan od integralno zaštićenih gradova”, poručio je Puzović pre pola godine.

Desetak dana nakon te najave ove tri reke su se izlile, kao i dva meseca kasnije kada su se dve osobe utopile u nabujaloj Trnavici.