Više javno tužilaštvo saopštilo je da je Belmin H, koji je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio maloletan, proglašen krivim zbog izvršenja teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Iz tog tužilaštva najavili su da će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

“Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru nije zadovoljno izrečenom kaznom u trajanju od dve godine maloletničkog zatvora, jer je to minimum kazne predviđen za krivično delo koje se Belminu H. stavlja na teret, posebno imajući u vidu da je radnje krivičnog dela preduzimao sa eventualnim umišljajem”, saopštilo je Više tužilaštvo na svom sajtu.

Pravo žalbe ima i branilac okrivljenog.

On se tereti da je  12. decembra prošle godine, rano ujutru, upravljajući “golfom” sa probnom vozačkom dozvolom, na pešačkom prelazu udario devojčicu koja je od zadobijenih povreda preminula.

Osim njega, policija je tada uhapsila i S.Ć. (59) iz Novog Pazara zbog sumnje da je kombijem prešao preko tela devojčice, a potom napustio lice mesta, ne pruživši joj pomoć.

On je optužen da je počinio krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, a postupak protiv njega vodi se pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru.

Ranije ove godine, roditelji dece poginule na pešačkim prelazima, među kojima je i Melisin otac, predali su resornim ministrima zahtev za pooštravanje kazni za prekršaje i krivična dela počinjena u javnom saobraćaju.

Oni traže da vozači, koji počine teško delo protiv javnog saobraćaja, umesto dosadašnjih 48 sati, ostanu u pritvoru do okončanja krivičnog postupka, kao i da se kazna za nasilničku vožnju sa smrtnim ishodom poveća sa 15 na 30 godina zatvora.

Zbog Melisine smrti, ali i učestalih saobraćajnih nezgoda, građani Mura održali su protestni skup “I naša deca imaju pravo da žive” posle kojeg su lokalnoj samoupravi predali niz zahteva kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja kroz to, ali i druga naselja Novog Pazara.