Iz Mešihata su poručili da restauracija “teče u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve to uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čelu sa Islamskom zajednicom”.

Podsećamo da je potpredsednik Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović na konferenciji za novinare rekao da su sredstva za rekonstrukciju Altun-alem džamije obećana IZ, a uplaćena Gradu Novom Pazaru, čime je toj verskoj zajednici učinjena nepravda, optuživši Sandžačku demokratsku partiju da na taj način želi da “ovlada Islamskom zajednicom”.

Iz Mešihata su podsetili da je Sporazumom, zaključenim sa Ministarstvom turizma i omladine i Gradom Novim Pazaru, opredeljeno preko 67 miliona dinara za rekonstrukciju džamije, da su dobijene građevinske dozvole i da je raspisan tender za izbor izvođača radova.

“Islamska zajednica je imala presudan uticaj i uvid u svim dosadašnjim realizovanim i planiranim aktivnostima, tako da ni po pitanju odabira izvođača nema sumnju da će radovi biti povereni onima koji imaju iskustva za ovakvu vrstu građevinskih zahvata. Razlog tome jeste što se kompletan posao vrši pod nadzorom više kompetentnih faktora, uključujući Islamsku zajednicui Zavod za zaštitu spomenika”, navodi se u saopštenju Mešihata.

Iz te verske organizacije poručili su i da njeno rukovodstvo i ulema “znaju i nikada neće zaboraviti šta je ko od političara iz Sandžaka i Beograda nameravao, govorio i radio prema Islamskoj zajednici pre godinu, pet, 10, 15 ili 30 godina”.

Dodali su i da znaju sve one koji su pomogli njenu odbranu devedesetih i posebno 2007. godine, koji su podržavali projekte, te da je uvek bila dovoljno jaka da se odupre svim pokušajima “obmane, otimanja ili ugrožavanja” i da ne treba da postoji sumnja da će to i dalje činiti kada se za to ukaže potreba.

Istakli su da IZ nije politička organizacija i da “niko od političara, niti političkih organizacija nema eksluzivno pravo da je prisvaja, drugima uskraćujući pravo da joj pripadaju, o njoj brinu i doprinose njenoj stabilnosti i jačanju”, ali da je u prošlosti davala podršku određenim političkim subjektima kako bi se odbranila od različitih napada.

“Rukovodstvo IZ, njena ulema i džematlije (vernici) najpozvaniji su da brinu o svojoj Zajednici i najbolje znaju kako zaštititi njene interese, ali i da govore o njenoj ugroženosti, ukoliko postoji, te ukažu na faktore koji to čine. To nisu i ne smeju biti političke organizacije, niti stranački funkcioneri, pogotovo to ne smeju činiti bez konsultacije ili zahteva Islamske zajednice”, zaključili su u Mešihatu.

Komentari (1)

  1. Mirza says:

    Vala da pamtite ne bi primali Memica u goste i da je premijer, a jok fikus u ministarstvu.

    0
    0

Comments are closed.